Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bitande man inte psykiskt sjuk

Annons

Mannen bet av delar av örat och näsan på en kamrat, men han är inte psykiskt störd, enligt den rättspsykiatriska undersökningen.

Därmed kan han dömas till fängelse när Växjö tingsrätt återupptar rättegången.

Den 44-årige mannen åkte med sin kamrat långtradarchauffören från Nederländerna för att leverera blommor i Sverige. Den 7 mars hade de hunnit till Växjö, där de stannade för att sova över i bilen.

När polisen på natten fick larm om ett häftigt bråk mellan två män vid Teleborgs centrum hittades den 58-årige chauffören blodig och sargad i ansiktet. Han berättade att kamraten stuckit fingrarna i hans ögon och sedan bitit av rejäla bitar av näsan och ena örat. Kamraten hittades med livshotande skador nedanför en betongtrappa. Han försökte ta sitt liv, har han sagt.

Under bråket kördes långtradaren in i ett transformatorskåp vilket vållade omfattande strömavbrott i Växjö.

Först misstänktes båda männen för dråpförsök på den andre, men i åtalet för grov misshandel stod 44-åringen som ensam gärningsman. Han uppgav senare att han attackerade sin kamrat för att avbryta resan. Tidigare hade han bland annat satt sig framför långtradaren.

Båda männen hamnade på sjukhus där också rättegången mot 44-åringen hölls i maj. Då fann rätten övertygande bevisning för att han är skyldig, men beslöt om stor rättspsykiatrisk undersökning. Den blev klar på måndagen och visade att mannen begått gärningen under påverkan av allvarlig psykisk störning, men att han inte är fortsatt psykiskt störd och därmed kan dömas till fängelse.

Läkare lyckades sy fast långtradarchaufförens ansiktsdelar. Vid tiden för rättegången vårdades han i Nederländerna och deltog via ett förhör som filmats innan han lämnade Sverige.

Växjö tingsrätt har ännu inte bestämt när rättegången ska fortsätta.

TT

Mer läsning

Annons