Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Biskopen visiterade i finnmarken

Annons

Torsdagen var en stor tilldragelse i den norra delen av Orsa finnmark som hör till Gävleborgs län och Uppsala stift. Då gjorde biskop Ragnar Persenius visitation, med början i Fågelsjö kapell och fortsättning i Tandsjöborgs kapell och Hamra kyrka.

Uppsala stift har utökats med en biskopstjänst och målsättningen nu är att en biskopsvisitation ska göras i finnmarken vart 12:e år. Däremellan ska också en visitation göras av en domprost. Den närmast föregående biskopsvisitationen i finnmarken genomfördes 1992.

- Syftet med visitationen är att undersöka hur församlingsarbetet utförs och hur byggnaderna underhålls. Jag försöker också att få en bättre klarhet i hur församlingsborna uppfattar församlingsarbetet och om de har några egna förslag till en utveckling av Svenska kyrkans verksamhet, berättade Ragnar Persenius.

Torsdagen började med en andakt i Fågelsjö kapell där, förutom biskopen, en kyrkoherde och två komministrar från Hamra/ Los/ Färila församling medverkade.

Kapellet var i det närmaste fullsatt med ett 50-tal personer, trots att andaktsstunden hölls en tidig torsdagsmorgon. Vid samlingen berättade komminister Marcus Frank om kyrkans betydelse i skogsbygderna och gav även en historisk återblick. Inez Tillqvist, Fågelsjö, berättade om Fågelsjö kapells historia och om hur inventarierna kommit till kapellet.

Biskop Ragnar Persenius undrade hur ofta kapellet används och till vilken typ av gudstjänster.

Biskopen fick svaret att det hålls gudstjänst en gång i månaden och att det är viktigt att det finns tillgång till en andlig plats med lugn och ro. Den stora kyrkohelgen i Fågelsjö är första söndagen i juli. Då hålls Prästhelgen som har en tradition i byn sedan 1920-talet. Dagen börjar med en gudstjänst och fortsätter med aktiviteter vid hembygdsgården. Avslutning sker när prästen med båt färdas från byn.

Även biskop Ragnar Persenius besökte gammelgården "Bortom åa", där Margareta Halfvarsson berättade om gården och att den numera är byggnadsminnesförklarad.

OVE NYSTRÖM

Mer läsning

Annons