Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Biskopen invigde behandlingshem

Annons

Det är snart ett år sedan planerna på ett behandlingshem för missbrukare i Malingsbo började bli mer konkreta.

Det handlade bland annat om att komma överens med statens fastighetsverk om hur lokalerna vid Malingsbo herrgård skulle ställas i ordning.

Första beskedet var att under senvintern skulle verksamheten kunna vara i full gång. Så blev det nu inte och skälet är bland annat att byggnadsarbetena dragit ut på tiden.

Istället skulle det bli en start i augusti, men inte heller den plan-en höll och nu på måndag kommer verksamheten att dra igång i begränsad omfattning.

Som förklaring finns det två orsaker. Eftersom verksamheten handlar om behandling av människor med missbrukarproblem och som har sin anställning kvar, tar det lite tid innan företagen hinner fatta alla beslut som behövs. Dessutom har det varit semester.

- Vi har ingen anledning att skynda på det hela, det får ta den tid det behöver, säger Tommy Elmertoft, vd för Malingsbo rehab-center AB.

Bakom verksamheten, och huvudägare i bolaget, står Västan-fors församling och Västerås stift.

Skälet till att kyrkan startar ett behandlingshem förklarade Västanfors kyrkoherde Henrik Rydberg under invigningen.

- Den människosyn som finns i det som kallas tolvstegsprogrammet stämmer mycket bra överens med den kristna människosynen och kyrkan har definitivt en uppgift där.

Totalt har Västerås stift gått in med 800 000 kronor i projektet och biskop Claes-Bertil Ytterberg framhöll att det var förhoppnings-vis väl placerade pengar.

- Att det skulle växa fram en sådan här idé i Västanfors församling förvånar mig inte, det har genom åren kommit många goda och nya idéer därifrån.

Han förklarade behandlingcentret öppnat genom att helt enkelt öppna dörren till huvudbyggnaden.

Vid invigning var en rad gäster inbjudna, vilka varit delaktiga i projektets framväxt.

SVEN THOMSEN

Mer läsning

Annons