Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Biskop vill ha borgerlig vigselplikt

Annons

Låt varje äktenskap registreras borgerligt, sedan kan de som vill gå till kyrkan för en kyrklig ceremoni. Det föreslår biskop Carl Axel Aurelius i Göteborgs stift i ett brev till justitieminister Beatrice Ask (m).

Biskopen anser att förra veckans utredningsförslag om äktenskapsbalken och partnerskapslagen komplicerar i onödan. Aurelius påpekar att i de flesta andra länder så måste alla gifta sig borgerligt och att de som så önskar därefter kan vända sig till sin kyrka. "En sådan skillnad mellan världsligt och andligt är dessutom det naturliga i en evangelisk-luthersk kyrka" skriver Aurelius. Han tillägger att ett sådant system rimmar med det faktum att den enskilde prästen inte kan åläggas vigselplikt, vilket man kan kräva av en statstjänsteman.

"De religiösa företrädarnas olika övertygelser spelar då ingen roll, och prästen, han eller hon, kan agera i sin andliga roll utan inslag av kvardröjande statstjänstemannaskap."

Regeringens utredare har inte föreslagit vigseltvång, däremot så vill Riksförbundet för sexuellt likaberättigande, RFSL, att präster inte ska kunna vägra viga homosexuella par.

TT

Mer läsning

Annons