Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Biskop valde konsten

Annons

- Det är ett stort privilegium att få ställa ut här, säger paret som första gången visar upp sin konst i Dalarna.

Att det blev just i Järna och Snöån beror på att de träffade Jont Gun-Britt Nilsson under en resa till Estland. Gun-Britt har därefter besökt flera av deras utställningar och blivit mycket förtjust.

Både Gunnel och Tord är pensionärer sedan något år och det är också sedan dess som konsten kommit att ta en allt större del av tiden.

- Jag jobbade tidigare som lärare och det är först under de tre senaste åren som jag börjat att måla mer aktivt, säger Gunnel. Tekniken hon använder är guache som är en heltäckande akvarell. Själv beskriver hon sina abstrakta och färgsprakande målningar som kurbitsinspirerade, vilket fått många att tro att han har sina rötter i Dalarna.

- De enda rötter som någon av oss kan skryta med är att min var jobbade som lärare i Orsa under en tid på 1930-talet, säger Tord.

Själv var han biskop i Västerås under åren 1990-2000 innan han blev fotokonstnär på heltid. De bilder han visar i Snöån föreställer naturens grönska, fångad i extrema närbilder.

Tord har sedan 1991 hunnit med att ge ut elva böcker med bilddokumentationer av främst konst och utsmyckningar i kyrkor.

Under tio år var Tord och Gunnel bosatta i Zimbabwe och det var under den tiden som Tord började att använda sig av diabilder.

- Vattnet var så smutsigt att det inte gick att framkalla på traditionellt sätt, berättar Tord.

Numera är han inte främmande för att fotografera med digitaltekniken även om de bilder som visas i Snöån är scannade diabilder.

Utställningen som öppnas i dag pågår fram till den 12 april.

GÖRAN DANIELSON

Mer läsning

Annons