Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Birgitta Ramberg

Annons

Birgitta Ramberg har, som tidigare meddelats, avlidit vid 65 års ålder. Närmast sörjande är make Carl-Erik, dottern Eva och sonen Anders med familjer samt systern Eivor med familj.

För många av oss symboliserar Birgitta Fröken med stort F, den första, viktiga läraren som välkomnar eleverna till den långa banan i skolans värld. Under 1970-talet när jag hade förmånen att ha henne på Gylleskolan, minns jag hur hon lyckades hålla ihop en inte helt homogen grupp utan vare sig extra lärarresurser eller fritidspedagoger. Detta trots att det var fler än 20 barn i klassen.

Skickligt hanterade hon även situationen att hon hade sin egen son i klassen. Hon var den som lyckades med konststycket att lära oss alla att skriva, läsa och räkna, men även att fungera i grupp. Alltid fanns hon till hands om det så gällde plåster, borttappade gymnastikpåsar, halstabletter, välskrivning eller komplicerade mattetal.

Men hon öppnade även världen för oss på andra sätt, för vem hade en fröken som var tjänstledig för att resa till Kenya eller Malta. Resmål som för mig, när jag i vuxen ålder varit där, påmint mig om Birgitta. Eller vilka fröknar tar med sig sin klass på utflykt till familjens fantastiska sommarställe, för att vi skulle få uppleva försommaren utanför klassrummet.

Men framför allt, hon grundlade intresset och vikten av utbildning. Hon lämnade oss på tok för tidigt, men minns henne som den allround människa hon var. Kunnig att undervisa i hela spektret; gymnastik, matematik, engelska och bild. En lärare av den gamla stammen som ända in i det sista hade gnistan och elden för att låta de små lösa koden för att lära sig läsa.

Carolina Hummel

Mer läsning

Annons