Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Birgitta och Berit årets kulturpristagare

Annons

- Det är knappast att jag tror att det är sant, strålar Birgitta Ahrås när NLT knackar på dörren på Åsvägen 7 i Nyhammar och gratulerar.

- Det är klart att jag är glad och stolt, men minst lika glad är jag för Berits skull. Tänk vilka insatser hon gjort genom alla år för att sprida kunskap om Ludvikas historia bland annat genom de kulturvandringar som hon och Rudolf Pettersson gjort med turister och Ludvikabor, säger Birgitta generöst.

Hennes egna insatser i det fallet är också av viss betydelse. Under de senaste 20 åren har hon berättat för uppskattningsvis 6 000 Ludvikabarn om bygdens historia på ett sätt som fått många av dem extra intresserade av bygdens historia och folk, en insats som nu belönades med Ludvikas mest påtagliga erkännande för en kulturell insats.

Berit Odnegård har samma klädsamma förhållande till utmärkelsen.

- Visst är jag överraskad. Även om jag har varit nominerad ett antal gånger så hade jag inte riktigt trott att jag skulle "duga", skrattar hon och berättar sedan om hur hennes arbetare som lokala kulturinformatör började.

- Det var när jag fortfarande arbetade som lärare som jag började fundera över varför vi bara läste om kungar och krig när det var dags för historielektioner. Vi borde kanske ta reda på mera om den bygd och den stad som vi levde i.

- Jag tog kontakt med bland andra Erik Örtlund och Henry Eriksson i Föreningen Ludvikabilder och de hjälpte mig att ta fram bilder av den gamla bebyggelsen efter Östra Storgatan och vi började undervisa i lokal historia på det sättet.

- Så småningom blev jag kontaktad av Barbro Dejler hos SKS och vi började med de stadsvandringar som fortfarande lockar många människor.

Berättar Berit från Västergötland som fått så många Ludvikabor intresserade för sin egen bygds historia, en insats som nu belönats med kulturpriset.

Det är andra gången genom historien som två kvinnor delar priset. Första gången inträffade det när Annelie Gullmar och Sonja Olsson delade priset 1997.

Den första kvinnan i sammanhanget var operasångerskan Hillevi Blylods. Året var 1968.

BERTIL DANIELSSON

Mer läsning

Annons