Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Birgitta blåstes på tjugotusen kronor

Annons

Birgitta och Anders Åström hade sparat pengar i ett par år för att kunna åka utomlands och fira Birgittas födelsedag. Birgitta funderade på Kanarieöarna eller Egypten. Lördagen den 17 december besökte hon Mora resebyrå för att beställa resan. Birgitta visste inte att resebyrån försatts i konkurs några dagar tidigare.

Ägaren var tillmötesgående och föreslog Teneriffa som ett lämpligt resmål för familjen Åström, de skulle åka den 2 mars. Birgitta tyckte att det lät bra. På tisdagen åkte hon till Mora för att betala resan, 20100 kronor. Ägaren till resebyrån förklarade att det var något fel på kortläsaren så han undrade om Birgitta kunde gå till Svensk kassaservice och ta ut pengarna så skulle han boka resan och betala in pengarna åt henne.

-Jag gav honom pengarna och fick ett kvitto, berättar Birgitta. Resebyråmannen var generös och ville kompensera Birgitta med att bjuda henne på en hyrbil med aircondition i tre dagar.

-Jag tyckte att det var väldigt flott, erbjudandet om hyrbilen var värt 700 kronor.

Redan dagen därpå fick Birgitta en bekräftelse på att resan var bokad, genom en resebyrå i Ljusdal. På bekräftelsen fanns också en betalningsavi.

Birgitta ringde till resebyrån och frågade om hon kunde slänga betalningsavin eftersom hon redan betalt resan.

-Han svarade ja.

I mitten på januari försökte Birgitta få tag på resebyråmannen men hon kom inte längre än till en telefonsvarare.

-Det började kännas obehagligt, berättar hon. Någon gång omkring den 20 januari ringde Birgitta Apollo, där resan var beställd, och fick då till svar att resan var avbokad eftersom den inte var betald. Därmed besannades Birgittas mardröm.

-Jag fick tag på mannen i en spelbutik och frågade var han gjort av mina pengar. Han svarade att jag skulle lugna mig, så skulle han prata med konkursförvaltaren.

Den 21 januari lämnade Birgitta in en polisanmälan. Polisen har fått in fyra-fem anmälningar som berör något fler personer. Nu har en åklagare fått anmälningarna.

Hur blev det då med Birgittas resa? Pengarna var ju borta och resan avbokad.

-Vi fick låna pengar av en släkting så vi kunde resa, trots det som hänt. Det var en fantastiskt bra resa, säger Birgitta som hoppas att det ska gå att få igen åtminstone en del av pengarna från en resegaranti som konkursförvaltaren har hand om.

JAN NORBERG

Mer läsning

Annons