Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Birgits 200-sidiga tack till Plintsberg

Annons

Intresset för den nästan 200 sidor tjocka boken har varit stort. Redan nu har över 100 exemplar funnit sina ägare.

Birgit föddes i Stockholm. Eftersom hennes far var från Plintsberg vistades hon där under skolledigheter. Hon känner varmt för den vackra byn.

- Jag tycker om byn. Jag har mått så bra där under alla tider.

Boken om Plintsberg fick sin upprinnelse i början av 1980- talet och i början av 1990-talet när studiecirklar var igång i ämnet bydokumentation. Med tiden ebbade dock cirkelverksamheten ut.

- Jag ville ta tag i det.

Numera avlidne Gottfrid Lindvall ville att Birgit skulle arbeta vidare med dokumentationen. Han berättade vad han visset om byn och Birgit lyssnade intresserat. 1998 tog Birgit tag i arbetet på allvar. Som utgångspunkt för boken ligger storskifteskartan från år 1826 som omfattade 36 gårdar.

Efter allt jobb med boken känner Birgit både tillfredsställelse och tomhet.

- Det är som ett tack till byn, säger hon. Jag tycker det har varit väldigt roligt.

I boken finner man en hel del intressant. Inte minst ordlistan där man får en bra inblick i Plintsbergsmålet. Vidare Åhl- Anders dagbok för åren 1874- 1930-tal. En tätskriven "guldgruva" på 400 sidor. Från den har Birgit fått en hel del viktig information.

Ett annat kapitel handlar om järnvägens tillkomst i byn och året var 1914. Det var tider då rallare från när och fjärran skapade nytt liv i byn. Texten i boken kompletteras med gamla fina tidsenliga bilder.

Nu blir det betydligt mer fritid för Birgit Jernberg, och hon hoppas att hon får tillfälle att ägna sig åt vävningen framöver.

CHRISTER KLOCKARÅS

Mer läsning

Annons