Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Birger kvar som kandidat

Annons

– Jag får en känsla av att det bara är spekulation kring det där. Jag har träffat Ken och vi har inte diskuterat på något sätt att jag skulle bli majoritetsråd, säger Warren Willey.

Den som har vetskap om hur det förhåller sig är landstingets jurist Lena Jönsson:

– Om Birger Hansson uppfyller valbarhetskravet, det vill säga är folkbokförd i länet och över 18 år på valdagen - samt dessutom - först erhållit uppdrag som förtroendevald - så ser jag inget hinder. Man kan få ett uppdrag som förtroendevald i till exempel en nämnd utan att ha blivit invald av fullmäktige. Jag tror att man blandat ihop begreppen förtroendevald och folkvald.

Kan alltså Birger Hansson företräda Swedenborg i landstingshuset?

– Ja, rent teoretiskt är det möjligt. Hansson har idag inga förtroendeuppdrag, och han kan därför idag inte väljas till majoritetsråd. Men fullmäktige hade exempelvis vid sitt senaste möte uppe kompletterande val, klargör Lena Jönsson.

Enligt Ken Swedenborg kommer det att dröja ytterligare ett par månader innan platsen som majoritetsråd är tillsatt.

– Det finns ingen lag om att landstingsråd måste ha plats i fullmäktige och ett statsråd behöver som bekant inte heller vara riksdagsman. Om Birger Hansson ska få förtroendeuppdrag samt uppdrag som vårt råd är upp till Folkkampanjen för sjukvårdens medlemsmöte. Även Birgers eget parti marxisterna lär vilja vara med i att bestämma färdriktningen. Medlemsmötets beslut måste sedan bekräftas av landstingsfullmäktige. Alltihop kommer att ta viss tid och det hela lär som tidigast komma upp på fullmäktigemötet i april, säger Swedenborg.

Mer läsning

Annons