Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Birger blev så besviken att han sålde sin klocka

Annons

- Jag fick mycket uppmuntran och många glada tillrop, berättar pensionerade trafikläraren Birger Eriksson om den uppmärksammade försäljningen i februari 1997.

Birger hade fått guldklockan strax före julhelgen 1996. Han fick den för 25 års tjänst i Borlänge kommun. Redan ett par månader efter klockutdelningen tog Birger beslutet att sälja sin guldklocka.

Trots politikerlöfte inför löneförhandlingarna om låglönesatsning hade Birger insett att han själv bara skulle få en blygsam löneförhöjning. Detta trots att han under sina år som trafiklärare fått stadigt fler arbetsuppgifter, men mycket lägre lön än yrkes-lärare och trafiklärarna på kommunens yrkesförarutbildning.

- Jag begärde inte att komma i kapp dem, däremot ville jag ha en rejäl löneökning, berättar Birger.

Guldklockan annonserades ut till försäljning i februari 1997. I annonsen stod det att klockan såldes "på grund av uttalad men utebliven låglönesatsning".

- Visst var jag besviken på kommunen och ville visa detta. Men det var också så att jag i detta läge hade tre klockor. Förutom guldklockan hade jag ett bra armbandsur som jag var nöjd med och ytterligare en klocka i reserv, förklarar Birger Eriksson.

- Däremot hade jag ingen mikrougn så jag bestämde mig för att köpa en sådan när jag fick klockan såld, fortsätter Birger som sålde guldklockan till Ingemar Ström, studierektor och moderat fritidspolitiker.

För de tusenlappar Birger fick för klockan köpte han som planerat en mikrougn. Det blev också en hel del uppmärksamhet kring Birgers klockaffär. En affär som bland annat flera tidningar skrev om.

SVEN-ERIK OLSSON

Mer läsning

Annons