Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Biostart med förhinder

Annons

Detsamma hände när Röda Kvarn invigdes.

Ursprungligen var Röda Kvarn tänkt att invigas i oktober 1919 - samma år som Ludvika blev stad - men en notis i Ludvika Tidning 31 oktober kunde berätta att den fabrikör som skulle leverera stolarna hade råkat i en tvist med sina anställda, vilket försenade bygget i Ludvika med en halv månad.

På premiärprogrammet stod "Sången om den eldröda blomman" i regi av Mauritz Stiller och med den tidens verklige optimalkarl Lars Hansson i den ledande rollen.

Den nya biografen som skulle ta upp konkurrensen om biopubliken med Palladium vid Björks stall längst ner på Storgatan var ståtlig värre.

Hela 524 personer rymdes i lokalen. Som en jämförelse kan nämnas att av Aveny, invigd 1958, tog 518 före senaste ombyggnaden.

"Biografkomplex" kallade lokaltidningen den nya biografen en smula småmalligt.

I gänget som drev biografen (AB Ludvika Röda Kvarn) ingick bland andra Ludvikaprofilerna grosshandlare Christmansson och bankkamrer Lindfors.

Nästa stora biografinvigning inträffade 17 november 1939.

Nytillskottet i den lokala biovärlden hette Saga och huset nere på Storgatan, inte långt från ovan nämnda Palladium, var ritat av stadsarkitekten Cyrillus Johanson.

Så vitt man vet blev det en invigning som verkligen blev av utan "mankemang", som det hette i samband med Röda Kvarns invigning.

Det lästes prolog av självaste Sven-Olof Sandberg, stor schlagerstjärna och fortfarande en av de svenska artister som har gjort flesta inspelningar. Ointagliga (?) 1 033 skivsidor.

Första filmen blev "Broadway Serenade" med den dåtida sångidolen Jeanette Mc Donald (Schanätt ämsedånald, på ortens idiom) i den ledande rollen. För en gångs skull utan sin ständige partner Nelson Eddy.

Nu är Sagas saga på väg att bli all och den nya biografen ska tas i bruk inom överskådlig framtid, Frågan är bara

Vad ska den heta?

Ludvikaborna kan själva påverka den frågan. Nu är det sista chansen att gå till historien till den som gav namn till Ludvikas nya biograf på 2000-talet.

Fyll bara i talongen här intill och sänd in.

BERTIL DANIELSSON

Mer läsning

Annons