Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Biorallare i byggtagen

Annons

Juhani Jundén, Enköping, äger företaget som bygger den nya biografen i Hedemora. Han beskriver sig själv som biorallare med arbetsområde LL.

- Från Lund till Luleå, förtydligar han.

Med sitt vana öga för biograflokalers utformning konstaterar han att järnhandelns gamla magasin lämpar sig mer än väl för att inrymma en biograf, med två salonger. En stor salong som erbjuder drygt 120 platser, och en mindre med 67 platser. De beräknas stå färdiga i månadsskiftet april-maj.

- Det är ett stort utrymme och det blir långt mellan bänkraderna, biobesökarna kommer inte sitta med knäna i öronen, säger Jundén.

Det är företaget Eurostar AB som är ägare av biografen.

- Vi har drivit Willys på dess nuvarande plats sedan 1992. Nu är den biografen ordentligt nersliten. När vi ville bygga ny sluttning och sätta in en större duk fick vi inte fastighetsägaren med oss. Så nu bygger vi nytt och flyttar biografen, säger Per-Magnus Almquist, delägare i Eurostar.

Han menar att företaget, som äger 35 biosalonger i landet, vill föra den klassiska, traditionella biosalongkänslan vidare. Det kommer att finnas neonljus, stor duk och ridå i biografen.

- Vi kompromissar inte på någonting när det gäller den biten. Det blir lite överlyx som inte är så vanligt längre, säger han.

Med två salonger ges möjligheten att dubbla filmutbudet. Biografen kommer att hålla öppet fem kvällar i veckan.

- Vi kan dela veckan på två eller tre filmer, det blir en helt annan filmgenomströmning.

Dessutom kommer biografen att vara öppen i maj och juni, en tid då den normalt brukar vara stängd.

- Vi öppnar ju på den sämsta tiden på året då intresset för att gå på bio är som lägst, men vi kan glädja oss över att hösten snart är här. Vi kommer också att satsa lite mer på nattbio på helgerna.

Någon oro för att Hedemora är en för liten stad att göra satsningen i känner inte Per-Magnus Almquist.

- Vår erfarenhet säger oss att det inte är några problem.

MATS NILSSON

Mer läsning

Annons