Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Biopengar klubbades när kritiker var på semester

Annons

u Kommunstyrelsens arbetsutskott klubbade på tisdagen i enighet och efter en kort diskussion tilläggsanslaget på 4,9 miljoner till biobygget i Folkets hus.

- Ludvika måste ha ett fint utbud. De 9,9 miljoner vi nu satsar på biobygget kan jämföras med de 300 miljoner kommunen satsat på skolprogrammet.

- Efter bion så kommer vi att bygga ut festsalen och genomföra en bibliotekssatsning, lovar kommunalrådet Roger Stål, s.

I budgeten fanns endast fem miljoner anslaget så det kommer en debatt i fullmäktige, lovar Bengt Andersson, m, som är på semester. Det är också den andre store kritikern av projektet, Kurt Josefsson, bop.

Kostnadsökningen medför att kultur- och fritidsnämnden måste ha ett extraanslag till driften. Björnbiografers avtal med kommunen löper fram till sista december 2012, Björnbiografer ska betala 228 000 kronor om året i hyra för den nya bion i Folkets hus. I hyran ingår städning.

Under dagtid hoppas kommunen att kunna hyra ut den för 3 000 kronor per tillfälle till konferenser och på så vis minska internhyresförlusten.

Kerstin Edström vid tekniska kontorets hyresenhet beräknar totalhyran till 810 000 kronor om nuvarande byggbudget håller.

Det innebär att nämnden måste få ett tillskott på 580 000 kronor via anslag och genom uthyrning fram till klockan 17.00 på vardagar och fram till 16.00 på helgerna.

Oppositionsledaren Bengt Andersson är förvånad:

- Det här hyresavtalet har tidigare inte redovisats. Det här kommer näringslivet i Ludvika att reagera på som man tidigare gjort när det gäller andra hyresavtal, säger Andersson.

Ingvar Henriksson, s, som är ordförande i kultur- och fritidsnämnden med en budget på cirka 50 miljoner, sticker inte under stol med att man räknar med ett stort underskott:

- Inledningsvis blir det tungt. Men vi ska nu arbeta på ett nytt sätt och ta in nya hyresgäster. När Folkets hus är färdigbyggt med ny entré och festsal så har vi fått ett kulturhus värt namnet. Bion är bara en del i det, säger Henriksson.

BO JOFFER

Mer läsning

Annons