Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bion blir ännu dyrare

Annons

När NLT skrev om bioprojektet i Folkets hus första gången får ett antal år sedan handlade det om ett par miljoner i investeringar. Sedan dess har projektet växt i antal stolar, i större lokal och investeringar i angränsande delar i Folkets hus.

- Den senaste fördyringen är från 7,9 miljoner till 9, 5 miljoner, berättar kommunalrådet Roger Stål efter att byggfirmorna nu lagt sina bud.

- Byggmarknaden är överhettad. Vi räknade med 14 000 kronor per kvadratmeter men när buden var lagda hamnar vi på 16 000 kronor berättar Roger Stål.

När NLT frågar om detta kommer att medföra att hyresnivån för entreprenören Björnbiogerafer ska höjas så skakar Stål på huvudet:

- Vi har satt en hyra som innebär att vi kan ha en entreprenör. Skulle vi sätta självkostnadspris - då är alternativet att inte få någon biograf, säger Stål.

Stål berättar att när hans parti 1998 gick ut och lovade att göra en kulturbyggnad med bio, rustad festsal, foajé och bibliotek så var det ett långsiktigt vallöfte:

- Det handlar också om att bygga något för kommande 50 år, att göra Ludvika attraktivt. Man kan kalla sådant här för valfläsk men mitt parti talar om vad vi vill och så försöker vi genomföra det i den takt kommunens finanser orkar med. Vi är där nu, säger Stål som inte tänker ta till sig borgarnas krav på att kliva ur bioprojektet.

Stål tycker att det är tröstande att fördyringen i Folkets hus kompenseras av att bantningen av Parkskoleprojektet gett motsvarande besparing.

Stål hoppas därför att tekniska nämnden i veckan beslutar om vilka firmor som ska bygga bion med start kanske redan nästa vecka.

- Att det ibland tillkommer delar och blir dyrare lever vi med. Men man måste ha ett längre perspektiv än enett valår. Vi håller oss inom kommunens finansramar och vi vet från skolprogrammet att man ibland måste skjuta på delar och ta investeringar över längre tid än man först tänkt sig, säger Stål som vill gå på bio i Folkets hus till jul.

Bopartiets Kurt Josefsson tycker att tekniska nämnden ska ta chansen att avbryta biobygget:

- Jag uppmanar tekniska nämnden att skicka tillbaka biofrågan till kommunstyrelsen för ny prövning. Det blir förmodligen betydligt billigare att rusta Sagabion, säger Josefsson och tilllägger:

- Socialdemokraternas valfläskberg tenderar att ruinera kommunen. Rogers bio behöver vi inte och det är skattebetalarna som får stå för hans valfläsk, säger han.

BO JOFFER

Mer läsning

Annons