Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Biografier och deckare i topp på lånelistan

Annons

Helene Lis berättar att det har varit mycket folk på biblioteket i sommar.

- Folk kommer hit och läser tidningen, lånar paraplyer och filmer. Datorerna har varit fullbokade hela sommaren, säger hon.

Några av de mest utlånade böckerna i sommar är Ro utan åror av Ulla-Carin Lindquist, Asyl av Liza Marklund och DaVinchikoden av Dan Brown.

Även Populärmusik från Vittula av Mikael Niemi är fortfarande eftertraktad, trots att den kom ut för några år sedan.

- Böcker är en färskvara, boken Dödsmässa av Arne Dahl har inte kommit ut än, men det är många som står på kö att få låna den, säger hon.

Helene Lis är inte så imponerad av vissa av de populäraste böckerna.

- DaVinchikoden tyckte jag var dålig. Den var ytlig, tråkig och flirtar med läsaren. Det känns som att författaren vet vad som säljer, säger hon.

- Ro utan åror är ett gripande dokument om Ulla-Carin Lindquists kamp mot ALS. Men det känns ändå lite snaskigt att gotta sig i andras olycka. Det känns som att det är för nära inpå. Jag fick lite dåligt samvete av att läsa den, även om hon själv ville det, det var för nyligen som hon gick bort.

Däremot kan hon förstå att många lånar Populärmusik från Vittula.

- Det är en av de bästa böckerna jag någonsin har läst. Det kan vara för att jag känner igen mig eftersom jag tillhör den generationen. Jag skrattade högt, boken igenom, när jag läste den.

Vilken är den tråkigaste bok du läst?

- Lord Jim av Joseph Conrad. Jag pluggade litteraturvetenskap och var tvungen att läsa den. Jag kunde helt enkelt inte hålla ögonen öppna och kommer inte i håg vad den handlade om. Men jag fick godkänt på tentan konstigt nog.

Vilken är den mest överskattade bok du läst?

- Ulf Lundells Jack. Det är en tonårsroman som vem som helst kunnat skriva. Jag tycker den är slätstruken och förutsägbar.

Den bästa?

- Brott och straff av Fjodor Dostojevskij. Den har allt, jag blev inte samma människa efter att ha läst den. Den beskriver människan på ett nytt sätt och leder till eftertanke. Den boken är helig för mig.

JOHANNA LUNDIN

Mer läsning

Annons