Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Biobädd luttvättad

Annons

När Gonäsverket slagits ut tidigare har det berott på att det biologiska reningssteget snabbt växt igen och som nödåtgärd har reningsverkets personal tvingats att slå ut reningssteget med en luttvätt.

Luttvätt den 4 maj 2004 var däremot planerad.

- Reningsverket har gått sisådär och allt sämre senaste månaden. Med kemikalietillsatserna så har vi begränsat tendenserna till att biobädden skulle växa igen. Utan kemikalietillsatsen så hade det redan varit helt igenväxt men nu börjar vi se en igenväxtning, berättar VA-chefen Tommy Brolin som nu med länsstyrelsens godkännande genomför en luttvättning.

- Med tanke på lagen om alltings jävlighet som tidigare gällt i Gonäs så är det bättre att förekomma och undvika ett totalhaveri mitt under badsäsongen. Det är vi och länsstyrelsen överens om, säger Tommy Brolin.

Med luttvätten så ges möjlighet till en reparation under drägliga arbetsmiljöförhållanden av den så kallade spridarenheten som vattnar biobädden. Reparationen som tar två dagar gäller byte av rörliga delar och nya lager.

Arbetet beräknas ta två dagar.

- Spendrups har kontaktas så att det blir en samordning mellan deras utsläpp och reparationen, säger Brolin som berättar att man nyligen också genomfört en motsvarande reparation i Gårlångens reningsverk.

- Vi hoppas att detta jobb inte ska ge några luktolägenheter utanför reningsverket men det kan inte uteslutas.

- Det beror mycket på väderleken. Under ett lågtryck så pressas luftmassorna nedåt och det kan ge viss lukt men blir det högtryck så bör lukten stiga uppåt, säger Brolin.

Under luttvättningen så går Gonäsverket med reducerad reningsförmåga och efter att bakteriekulturen byggts upp i biobädden så återgår verket till normal rening. Det kan ta veckor.

BO JOFFER

Mer läsning

Annons