Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bingo blev nitlott

Annons

Dakon data har sedan 2002 tillverkat spelterminaler för databingo i lokalen på Grängesbergsvägen. Den första juni i år sades fyra personer upp från tillverkningen av databingoterminalerna.

- Vi fick för ojämna beställningar, det blev inget kontinuerligt jobb för personalen och för dålig lönsamhet. Det blir billigare att lägga ut tillverkningen på ett annat företag, säger Bob Östlund.

Den femte augusti går anställningstiden ut för de fyra uppsagda spelterminalstillverkarna. Och så snart lokalen blir såld flyttar de två anställda på Dakon data in till stan.

Dakon data är ett av två företag i Sverige som tillverkar bingodatorer, företaget har databingo på 80 av sveriges 97 bingohallar.

Företagets databingo omsätter 50 miljoner kronor om året och finns från nordligaste Norge till södra Sverige. I februari jobbade 13 personer i lokalen, många tillfälligt anställda, men nu är bara två kvar.

- Vi hade både personal som byggde terminalerna, men även ett snickeri där vi tillverkade möbler för datorerna. Nu satsar vi mer på service och support av bingolokaler, säger Östlund.

Han har hållit på med bingo sedan 1974.

- Jag läste på högskolan i Borlänge och fick erbjudande om jobb för ett företag som höll på med underhållsarbete av bingolokaler. Det var mest rengöring av fläktar som blåste bingobollar. Sedan dess har jag blivit kvar.

1978 byggde Bob Östlund en bingodator.

- Det fanns ju knappt datorer på den tiden. Datorn som jag byggde var den första datorstyrda bingoutrustningen i Sverige och den godkändes av statens provningsanstalt, säger han.

Två år senare startade han Dakon data, och har sedan dess drivit företaget.

I mars var företaget i Las Vegas på en stor utställning, det visade sig att Ludvikaföretagets databingo var världsledande inom sin nisch.

Spelar du själv bingo?

- Nej, jag spelar aldrig bingo. Jag är för smart för det. Det finns en vinnare i bingo och det är den som sköter spelet, alltså idrottsföreningarna, säger han.

JOHANNA LUNDIN

Mer läsning

Annons