Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bing, bång- sov gott?

Annons

När Bengt Schager flyttade in på Kyrkogatan 8 i Halmstad kom han att bo 50 meter från S:t Nikolai kyrka från 1400-talet. Kyrkklockorna gav honom sömnproblem och han fungerade inte väl på jobbet. Ibland tvingas han använda sömnmedel.

Nuförtiden har folk klocka på armen, och behöver inga tidsangivande klockslag från kyrkan på torget, anser Schager. Inte alla kyrkor anger heller tiden så ofta som varje kvart. Att folk hänvisar till gamla tider borde inte behöva gå ut över de drabbades hälsa, hävdade Schager.

Han började processa mot kyrkan och kommunen för att få tyst på kyrkklockorna; med föga framgång, först, men på måndagen avkunnade högsta instans, miljööverdomstolen, en dom som ger honom rätt.

Kyrkan uppger att lokala ringningsseder är av stor kulturhistorisk betydelse och att de uppfattas som något positivt av Halmstadsborna, något som hör ljudbilden i staden till.

Öronläkare Ranster på Brogatan vittnade emellertid om att han inte kunde genomföra hörselprov under ringningarna. Hotellet vid Stora torget tappade kunder som valde andra hotell för att slippa kyrkklockorna. Halmstabon Kurtio vittnade om att han tvingades byta bostad.

Socialstyrelsens rekommendation för klockringning i Halmstad skulle inneburit grava inskränkningar. Den gick inte med på någon tidsangivelseringning alls 19.05-07.55 på vardagar eller 19.05-08.55 på lör-, sön- och helgdagar. Färre tidsangivelser dagtid eller bullerskydd i drabbade bostäder krävdes också.

Riksantikvarieämbetet ställde sig på kyrkans sida. 750 av Sveriges 800 kyrkklockor är förbundna med tornuren, varav 500 gör tidsangivelser med slag. Det är alltså tornuren som slår, vilket är något annat än klockringning.

300 ligger i tätbebyggt område. 15 av dem stängs av på nätterna, men det har inte föranletts av något klagomål, utan har med lokal tradition att göra. Att ifrågasätta nyttan med kulturarv och -traditioner avvisas helt av riksantikvarien.

Ljudnivån i Schagers sovrum mättes vid flera tillfällen och rättens ledamöter fick lyssna själva i hans sovrum. Som mest mättes 45 dB(A) upp. Det är lägre ljudstyrka vid än vid normal samtalston, ungefär den högsta volym som uppstår när någon går förbi på grusunderlag på en meters håll.

Av detta fann miljööverdomstolen att "sömnen kan störas i en inte obetydlig omfattning. Klockringningen i S:t Nikolai kyrka nattetid är därmed att bedöma som en olägenhet för människors hälsa."

Kyrkan och kommunen måste nu överväga att bullerskydda de som drabbas av oväsendet, att använda klockor med mindre ljudstyrka, eller att låta kyrkklockornas tidsangivelser tystna.

Domen är prejudicerande och tillämplig i hela landet.

Det är inte någon av de väldiga tornklockorna i Falu Kristine kyrka som används för tidsangivelserna från tornet en gång i kvarten, dygnet runt. För det ändamålet finns en liten klocka som hör till urverket.

- Den hörs knappt, säger Janet Hedblom.

Hon är tämligen övertygad om att folk gillar att höra kyrkklockor slå.

JENS RUNNBERG

Mer läsning

Annons