Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bilvrak på botten

Annons

Sven Liss och Bengt Land har sina funderingar. Förr i tiden var folk långt ifrån så miljömedvetna som i dag. Fordonet som hittades på älvbotten kan vara ett av många andra.

Det var i lördags när Liss och Land var ute och fiskade på älven som de kom i kontakt med dykarna. Dykarna fann bilvraket på älvbotten mellan Bäckenhamn och Ullvis strand på andra sidan älven.

Sven Liss berättar att de fyra dykarna varit under vattnet i cirka en kvart. Sedan frågade de om Liss och Land visste något om den manuellt drivna färjan som trafikerade Bäckenhamn och Ullvi för några decennier sedan.

Liss och Land kommer väl ihåg färjan som transporterade folk och bilar över älven fram till mitten av 1960-talet. Färjan bjöd på en rejäl genväg på den tiden.

Dykarnas uppgifter pekar på att bilen i alla fall inte var en T- Ford. Bilen var mjukt rundad i fronten och den var av sedanmodell.

Sven Liss tycker att det vore intressant att bärga vraket. Vem vet? Kanske till och med registreringsskylten finns kvar.

Sven Liss kommer i håg åtminstone ett tillfälle då en bil råkade rulla av den inte alltför stabila färjan och ned i vattnet (se vidstående text).

Det nu upphittade fordonet har förmodligen en annan bakgrund. Sven Liss tror att fordonet dumpats i älven från någon av de högt belägna åkersuddarna i närheten. Väl i vattnet flöt den sedan i väg och blev liggande på älvbottnen i höjd med Bäckenhamn.

Dumpning av bilar och annat skrot i älven var ingen ovanlighet på den tiden. Sedan fanns det ju tjuvar och banditer även på den tiden, menar Liss.

- På den tiden tänkte man inte på miljöbiten som nu.

CHRISTER KLOCKARÅS

Mer läsning

Annons