Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Billy ser möjligheter i stället för hinder

Annons

Efter folkskolan i Idre arbetade Billy några år huvudsakligen inom skogsnäringen på orten, men även kortare perioder inom bygg- och vägbranschen förekom. Han fick möjligheter att omskola sig till reparatör, smed och svetsare genom en ettårig kursverksamhet i Idre.

Med den utbildningen som grund kunde Billy få anställning vid dåvarande Asea Ludvikaverken i Ludvika där han arbetade på deras experimentavdelning med att tillverka provfixturer och provutrustningar.

Billy gjorde sin militärtjänst vid Ing 1 i Solna 1961-1962 och utnyttjade den tiden med att samtidigt påbörja sina kvällsstudier vid Stockholms stads tekniska aftonskola där målet var ingenjörsutbildning.

Efter militärtjänsten fick Billy anställning som maskinbyggare på dåvarande LM Ericsson, LME, i Midsommarkransen. Han tog teknikerexamen efter en treårig utbildning på aftonskolan, varefter han tenterade, sökte och kom in på Tekniska gymnasiet i Stockholm där han 1966 tog sin student- och ing-

enjörsexamen inom den verkstadstekniska linjen med inriktning på konstruktionsteknik.

Redan 1963 träffade Billy sin blivande hustru och livskamrat Gunvor i Stockholm och de gifte sig 1964. De har i dag tre barn och fyra barnbarn.

Efter ingenjörsutbildningen erbjöds Billy anställning vid LME som konstruktör av specialmaskiner och mekaniseringsutrustningar, vilket han arbetade med under en sjuårsperiod. När så företaget internt sökte en erfaren konstruktör för att starta verksamheten med produktionsergonomi inom ramen för den inbyggda företagshälsovården såg han en ny och spännande utmaning framför sig. Billy fick tjänsten som bland annat innehöll kravet och förmånen att kostnadsfritt få genomgå en högre teknisk utbildning inom företagshälsovården. Svenska Arbetsgivareföreningen arrangerade utbildningen i samarbete med högskola och universitet. Någon skyddsingenjörsutbildning fanns ej vid den tidpunkten vid någon av högskolorna eller universiteten.

Under tre år med produktionsergonomi som specialitet fick Billy den erfarenhet från LME:s inbyggda företagshälsovård han behövde för att kunna söka tjänsten som skyddsingenjör vid Ovansiljans Hälsovårdscentral i Mora. Han började där i januari 1976 och fick ansvaret för uppbyggnaden av den tekniska delen av företagshälsovården i företag och förvaltningar inom kommunerna Mora, Orsa, Rättvik och Älvdalen.

Billy arbetar i dag hos landstingsägda Gävle Dala Företagshälsa som 1994 övertog verksamhetsansvaret.

Under tiden i Mora har Billy förutom sedvanlig fortbildning inom verksamhetsområdet även på fritiden läst olika ämnen på distans vid högskolan i Falun-Borlänge, exempelvis juridisk översiktskurs, företagsekonomi, managementutbildning samt miljöstyrning och miljöledning. Han har också en enskild firma, Ferms Kundservice, som har ett utbud av olika tjänster.

Billy är en flitig motionär och ingen idrott är för honom främmande. Han har sedan han kom till Mora hittills bland annat genomfört 25 Vasalopp, åkt 17 Siljan Orsasjön runt, Kopparrittet mellan Röros och Falun och vid sju tillfällen tagit Fjälltrofén. Vidare spelar han tennis och golf regelbundet.

När Mora Golfklubb bildades var Billy med från starten i styrelsen och han har efter det haft flera uppdrag inom styrelse och kommittéarbete. Han har varit ordförande för Dalarnas Golfförbund under en fyraårsperiod, sekreterare i IFK Moras alpina sektion och är för närvarande ordförande i Mora Tennisklubb.

Billy är medlem i Svenska Frimurarorden där han är ordförande för Brf S:t Mikael i Mora och i Odd Fellow där han är Storrepresentant för Logen 79 Mora bland annat.

Jakt och fiske är övriga intressen. Älgjakten utövar han årligen sedan 1966 i Sälen och ett 50-tal älgar har han fällt med öppna riktmedel. Sedan Billy skaffade kikarsikte på sitt vapen har han dock inte sett skymten av en älg under älgjakten.

Fiske utövar han med förkärlek i Storån under vistelser på fritidsstället i Foskros.

Billy ger uttryck för en positiv livssyn, att kunna se möjligheter i stället för hinder och regelbundet motionera. Umgänge med likasinnade och positiva människor i olika sammanhang, prisar jubilaren och mottot är att främja hälsa och välbefinnande.

Högtidsdagen firar Billy med öppet hus i hemmet på Tjädervägen i Mora.

Mer läsning

Annons