Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Billings fjärde bok ute

Annons

Soldaten och hans släkt hamnade sedermera i Sörvik, Iviken, Grangärde, Nyhammar och själv avled han i Rossa i Grangärde.

Han hade dessförinnan varit verksam som kopparslagare i Grangärde och skjutspojke i Sörvik bland annat.

I grunden ligger, i vanlig ordning, Lars Billings intresse för släktforskning, men han är noga med att betona att det här handlar om en roman, att han använt sig av en viss konstnärlig frihet i skapande av vissa personer och händelser, men soldaten Anders har verkligen existerat och fört ett tämligen spännande liv.

Bland annat var han aktiv i kriget mot Ryssland 1790 och sårades så svårt att det i Amsbergs kyrkoböcker antecknats att han var "död i Finland".

I själva verket lyckades han ta sig tillbaka till hemlandet där han avled i Rossa 1818, berättar Billing i sin bok.

- Den här boken har varit på gång länge. Redan när jag gav ut min förra bok, Fyrväpplingen, 2005 hade jag börjat så smått med att tänka på att göra nångonting av Anders Anderssons historia, säger Lars Billing.

Den nya boken har han själv låtit trycka upp en liten upplaga av för försäljning, innan förlaget han förhandlar om utgivning med slutligen har godkänt hans krav runt utgivningen.

-Eftersom slutförhandlingarna dragit ut på tiden har de godkänt att jag själv tar hand om försäljningen av en liten upplaga redan nu, berättar han.

Om allt går efter beräkning står han vid ett bokbord på Grangärde julmarknad och säljer sin fjärde bok i helgen.

BERTIL DANIELSSON

Mer läsning

Annons