Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Billigaste butiken blev dyrast

Annons

Dalarna är ett av de tre dyraste länen i landet. Det visade den landsomfattande prisundersökning av PRO:s matkorg med fyrtio dagligvaror som genomfördes förra året.

Vid undersökningstillfället kostade matkorgen 1 036 kronor i Dalarna. Billigast var matkorgen i Halland - 943 kronor.

Detta resultat fann PRO:s samorganisation i Borlänge oroande och beslutade att granska priset på matkorgen i Borlänge närmare. Sju av Borlänges femton dagligvarubutiker deltog i den landsomfattande prisundersökningen. Under vecka 15 i år undersökte PRO:s samorganisation alla de femton butikerna. En undersökning som visade på ett överraskande resultat: De små närbutikerna var prisledande och i stort sett billigast. Detta medan de stora butikerna i stort sett var dyrast.

Sedan PRO:s prisundersökning presenterats utlovade såväl Hemköp som Coop Forum prissänkningar.

Alla de fyra största butikerna i Borlänge har sänkt sina priser. Det visade den uppföljning med en ny prisundersökning som PRO i Borlänge gjorde vecka 23. Rätt pris som åtta veckor tidigare tagit 1 020 kronor för varorna i PRO:s matkorg och därmed hamnat som nia på listan tog nu 834 och hamnade därmed etta på listan. Coop Forum (tidigare placering 9) som vecka 15 tagit 1 024 kronor tog nu 932 kronor för matkorgen och placerade sig tvåa på listan. ICA Kvantum som minskat från 983 till 979 kronor hamnade trea medan Hemköp Tunavägen med en sänkning från 1 045 till 1 015 kronor tog sig upp från trettonde till tionde plats på listan.

Även Tempo Jaxtorget som var den billigaste butiken vecka 15 undersöktes. Butiken åkte raskt ner på listan sedan det visat sig att matkorgen på åtta veckor blivit 164 kronor dyrare. Varorna i korgen som vecka 15 kostat 923 kronor kostade nu 1 087. Den nya placeringen blev 14, som Borlänges näst dyraste butik.

PRO Borlänge vill nu uppmana kunderna att utifrån de priskontroller som gjorts tänka till om livsmedelspriserna och butikernas olika slag av åtgärder i vad som brukar beskrivas som köpstaden Borlänge.

PRO väntar också på Borlängebornas reaktioner och om det anses finnas behov av priskontroller även inom andra områden.

SVEN-ERIK OLSSON

Mer läsning

Annons