Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Billigare vårda missbrukare på hemmaplan

Annons

Kostnaderna för kommunens placering av missbrukare, i så kallat hem för vård och boende av vuxna, ökar. Kommunens kostnad för att ha en missbrukare placerad på institution är 2 000 till 3 000 kronor per dygn.

- Vi får lov att vara duktiga på att lösa problemen här på hemmaplan i stället, säger omsorgsnämndens ordförande Jonas Carlgren (m).

Socialförvaltningen har nu fått i uppdrag att jobba mer mot öppenvården. Ett projekt på hemmaplan som slagit väl ut är stödboendet på Bergsgården i Säter. Det är ett samverkans projekt mellan Säters kommun och Hedemora som startade i fjol. Bergsgården erbjuder sex platser plus en akutplats.

Hittills har 22 personer varit aktuella för Bergsgården i kortare och längre perioder. Två av dem har skaffat eget boende, två annat boende, en har fått fast arbete, två är ute på företagspraktik och en studerar på egen bekostnad.

- Socialstyrelsen beviljade ett tiotal sådana här projekt i landet. Bergsgården har lyckats bäst. De har blivit inbjudna av Socialstyrelsen att delta i ett erfarenhetsutbyte i maj. Det är en form av bekräftelse, säger Carlgren.

Fram till och med 2005 utgår statsbidrag till stödboendet Bergsgården. För innevarande år kostar verksamheten 500 000 kronor var för Säter och Hedemora.

- 2005 när statsbidraget upphör stiger kostnaden till 1,2 miljoner kronor för respektive kommun.

Carlgren menar att det nu är viktigt att hitta en samordning mellan öppenvården i Hedemora och Bergsgården som leder till att behandlingstiden av missbrukare kan kortas ner.

- Hittar vi en bra lösning kommer vi ner på en dygnskostnad på 1 000 kronor, säger han.

MATS NILSSON

Mer läsning

Annons