Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Billigare och bättre närradio på gång

Annons

Närradion ska kunna höras av alla Orsabor efter att Orsa närradioförening har fått igång sin nya sändningsutrustning. Detta sedan kommunstyrelsen föreslagit fullmäktige att kommunen köper in en sådan för 90 000 kronor och därefter hyr ut den till närradioföreningen.

Allt sedan närradion startade i Orsa 1988 med sändningar från Skeer, och senare från Orsaskolan, har kommunen ägt sändningsutrustningen och stöttat verksamheten med ett årligt bidrag.

Närradion har dock inte kunnat höras av alla i Orsa, däremot hörs den alldeles utmärkt i Edsbyn (!), och närradioföreningen har utrett hur den ska komma till rätta med det problemet.

Lösningen är sändning över två olika kanaler från två olika sändare för att komma bort från problemet med störningar från olika P1-stationer.

- Nu när vi har fått besked från kommunen att den är beredd att komplettera och äga utrustningen kan vi gå vidare, säger Bernt Rosenvik i radioföreningen.

- Post- och telestyrelsen behöver som mest 100 dagar på sig för att ge klarsignal för sändningar från Orsaskolan. Sändaren i Grönklitt har vi redan tillstånd för, så den kan vi omgående börja göra kompletteringsarbeten på.

- Nu hoppas vi givetvis att post- och telestyrelsen snabbar på vårt ärende, som också innebär att centrala Orsa kommer att få lyssna över en ny frekvens.

- 91,3 MHz, som vi alltid har haft, kommer även i fortsättningen att gälla i Skattungbyn och finnmarken, slutar Bernt Rosenvik, sändningsansvarig vid Orsa närradio.

Genom att installera ny sändningsutrustning kommer det att bli enklare att sända mera och även att reprisera programmen. Och detta till lägre kostnader. Närradioföreningen beräknar att den årliga driftkostnaden minskar från 70 000 till 30 000 kronor.

LARS-ERIK KLOCKAR

Mer läsning

Annons