Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Billigare - och bättre

Annons

Det är just på personalsidan besparingarna gjorts. Kökspersonalens eget förslag till omorganisation fungerade.

Personal försvann i samband med naturliga avgångar. Något som betyder att eleverna får aktivera sig mer i matsalen som att hämta maten själva och duka av efter sig.

Nydaningar inom kostsektorn som inte bara förbilligat verksamheten.

- Barnen äter bättre i dag i och med att de får ta själva, noterar Gunvor.

Dessutom visar det sig att ta-själv-modellen gör att eleverna i större grad än tidigare äter upp vad de har på faten.

Några besparingar på själva maten har inte Gunvor en tanke på. En alltför viktig del av skoldagen. Hon jämför med fångarna i landets fängelser. De får bra mat vilket i sin tur skapar en lugnande effekt.

- Det för vi över till skolan, fortsätter Gunvor, och barnen ska ta god tid på sig att äta. Inte bara kasta i sig maten och sedan iväg.

Gunvor Pettersson basar inte bara över skolmaten. Barnomsorgen och äldreboenden hör också dit. I går besökte Gunvor idylliska Sjugare skola, Anette Daniels i köket bjöd på utsökt fisk med äggsås. Nio kilo fisk gick det åt trots att fiskrätter inte tillhör topparna på elevernas tio-i-topp lista.

Skolmaten får vi inte nagga i kanten, tycker Gunvor. Inte ens adventsbuffén, påskbordet och niornas avslutningslunch. Något av högtidsstunder för många.

- Det är något jag vill slåss för. Matstandarden vill vi inte dra ned på, säger Gunvor Pettersson.

CHRISTER KLOCKARÅS

Mer läsning

Annons