Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Billigare mjölk hot mot Milko

Annons

Milkos ledning aviserar dessutom ett hårt sparprogram där kostnaderna ska minskas med 50 miljoner kronor - en åtgärd som kan leda till att något av de fem mejerierna läggs ned.

- Hela mejeribranschen i Europa lever under en hård press. Inte minst EU-politiken driver på att för att sänka priserna på mejeriprodukter. Konkurrensen från andra länder blir också allt tuffare, konstaterar Milkos vd Bo Berg.

Milko-ledningen rustar sig nu för det tredje sparpaketet sedan mjölkbönderna från Jämtland, Medelpad, Ångermanland, Härjedalen, Hälsingland, Dalarna, Värmland och norra Dalsland gick samman och bildade landets största helsvenska mejeriförening. Det kooperativet företaget med 950 anställda har 1 300 mjölkbönder som ägare.

Sparåtgärderna innebär att Milko-ledningen skall se över sin organisation, vilket kan leda till att något av de fem mejerierna i Östersund, Sundsvall, Bollnäs, Hedemora och Karlstad läggs ner. Milko bedriver även ostpaketering i Sundsvall.

- Det är för tidigt och säga vilka konsekvenser sparåtgärden får. Helt klart är att en antal anställda kommer att drabbas, men om vi behöver gå så långt som till att lägga ner ett mejeri återstår att se. Vi kan förhoppningsvis klara situationen genom att koncentrera verksamheten hårdare och satsa på ett smalare produktsortiment på varje mejeri, säger Bo Berg.

Redan i höst kommer de anställda att få besked om hur och var sparåtgärderna kommer att sättas in. Inom ett till två år måste Milko ha minskat sina årliga kostnader med cirka 50 miljoner kronor.

Milkos styrelse har beslutade att sänka avräkningspriset med åtta öre per kilo mjölk. Den nya ersättningen för mjölk med en fetthalt på 4,2 procent och 3,4 procent protein blir därmed 2,82 kronor kilot.

Det innebär att en jordbrukare med ett 30-tal kor förlorar cirka 30 000 kronor av sin inkomst.

- Det är illa att åtgärden drabbar våra leverantörer, som redan har det rätt tufft. Men det är tillsammans med sparåtgärderna en nödvändig åtgärd för att inte riskera företagets framtid, understryker Bo Berg. TT

OVE BYSTRÖM

Mer läsning

Annons