Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Billigare med socker än med lingon i sylten

Annons

Extra mycket socker i billig sylt får man räkna med.

- Bären är ju betydligt dyrare än sockret, konstaterar saft- och syltfabrikanten Tomas Tillman i Grangärde.

Sylt är dock inget som han tycker har så mycket med den aktuella sockerdebatten att göra.

- Man glufsar ju inte i sig ett kilo sylt i veckan. Man äter en liten klick, säger Tomas Tillman.

På hans företag, Grangärde musteri, är inte lingonsylt någon av de större produkterna. Det blir några ton Krav-märkt sylt per år, med hög halt av svenska lingon.

- Så kostar ju vår sylt också lite mer, säger Tomas Tillman.

För att få Krav-stämpel måste lingonen i sylten vara plockade i en godkänd skog, som inte besprutats och ha en buffertzon till trafikerade vägar. Sylten får inte heller innehålla konstgjorda ämnen, som syntetiska färg-, arom- eller smakämnen. Även sockret ska vara Krav-odlat.

Lingonen till Tomas Tillmans sylt kommer framför allt från uppköpare i Dalarna och Värmland. Och någon större brist på det röda guldet har det inte varit de senaste åren.

- Vi har haft två riktigt skapliga lingonår. Till skillnad från resten av världen, där det var stor lingonbrist förra året. Lingonpriset sköt i höjden med hundra procent, berättar Tomas Tillman.

Hur tillgången blir i år, vet man först i juli.

Enligt Tomas Tillman behöver inte importerade lingon vara sämre än de svenska.

- Särskilt inte de baltiska eller polska. Men lingon från Kina tycker jag nog är mer smaklösa - mer som röda vinbär, säger han.

INGER WALLIN

Mer läsning

Annons