Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Billigare mat blev dyrt

Annons

Kök och matsalar har lagts ner eller ska läggas ner. Förr lagades varm mat på plats till de äldre. I dag levererar Haraldsboköket kall färdigmat som värms upp på plats, ofta i små avdelningskök.

Vid årsskiftet kommer kraven i livsmedelslagen att skärpas. Det betyder att det inte längre kommer att vara tillåtet att laga eller bereda mat i enskilda kök för mindre grupper av människor, tio-tolv personer.

Men redan i dag har äldreomsorgen problem med att få den nya modellen att fungera. De flesta avdelningsköken inom äldreomsorgen är helt enkelt för små.

I Norslund, på korttidsboendet Lunden, har Arbetsmiljöverket dömt ut avdelningsköken. På avdelningen Sollunden finns två ugnar, snålt tilltagna arbets- och avställningsytor och en vanlig diskmaskin som står och brummar dagarna i ända. I ett kök som är mindre än ett ordinärt villakök ska dagligen mat till 20-22 personer värmas upp.

- Diskmaskinen har gått konstant i två år, nu börjar den paja ihop, vi kör säkert 20 maskiner om dagen, berättar Christina Shamsei, undersköterska och Kommunals arbetsplatsombud.

I köket förbereds sex mål per dag: Frukost, elva-fika, lunch, mellanmål, middag och kvällsmackor. Fyra timmar mitt på dagen finns en extraresurs för att ta hand om maten, men övriga mål måste ordinarie personal ta hand om.

- Det är ohygieniskt, säger Malin Dyrsmeds:

- Vi tvingas springa in och ut i köket för att hinna med alla sysslor. Jag har varit med om att vi på kvällen har bränt mat för att vi inte hunnit passa den, det har till exempel berott på att flera har behövt gå på toaletten samtidigt eller någon har trillat.

Arbetsmiljöverket har ställt krav: Köket måste byggas om och bli större, fler avställningsytor och bättre ventilation.

- Vi har varit missnöjda med det här hela tiden. Vi är ju anställda för att vårda inte laga mat. Det krävs ju helt andra kunskaper som näringslära och livsmedelshygien för det, säger Christina Shamsei.

Förr fick Sollunden färdiglagad varm mat. Den kom i värmevagn från köket en trappor ner. För att tillgodose Arbetsmiljöverkets krav kommer nu Lunden förmodligen att få varm mat från Haraldsbo till lunch, hur de övriga målen ska lösas vet inte Christina Shamsei.

- Jag önskar att politikerna kunde komma på en pryovecka för att få se konsekvenserna av sina beslut. Det är bra skrivbordskonstruktioner men de är oftast inte genomförbara i praktiken, säger hon.

ANN-SOFIE MASTH

Mer läsning

Annons