Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Billigare cancervaccin för flickor

Annons

Ett vaccin mot livmoderhalscancer, Gardasil, ingår från och med onsdagen i läkemedelsförmånerna. Subventionen gäller för flickor i åldrarna 13_17 år.

Gardasil är ett förebyggande vaccin, nära nog 100 procent verksamt mot fyra typer av humant papillomvirus (HPV) som orsakar 70 procent av livmoderhalscancer.

I fjol godkände EU-kommissionen Gardasil i 19 EU-länder. Vaccinet kom ut på den svenska marknaden i höstas. Det osubventionerade priset för tre sprutor blev 3|360 kronor (för läkemedlet, exklusive kostnad för vaccineringen).

På tisdagen beslutade Läkemedelsförmånsnämnden att plocka in Gardasil i förmånssystemet, som har ett tak på 1|800 kronor för läkemedelskostnader under ett år.

Beslutet kan komma att omprövas när Socialstyrelsen tar ställning till om HPV ska ingå i det allmänna barnvaccinationsprogrammet. Det beskedet kommer tidigast i slutet av året.

I Sverige insjuknar årligen cirka 500 kvinnor i livmoderhalscancer, varav runt 200 dör. Det är den näst vanligaste cancerformen bland kvinnor i åldern 15_44 år. HPV sprids främst genom oskyddade sexuella kontakter.

TT

Mer läsning

Annons