Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Billigare att låna

Annons

Efter Kommunals avtal kan det rentav bli en stor sänkning - optimistiska låntagare drömmer om en halv procentenhet redan i veckan.

Den dystra konjunkturen som lagt sig över den internationella ekonomin har en mer glädjande baksida. Så länge ekonomin vägrar ta fart kan ägare av villor och borätter glädja sig åt allt lägre räntor.

I flera år har konjunkturbedömarna spått att konjunkturen snart ska vända uppåt, för att ett halvår senare tvingas konstatera att uppgången måste skjutas längre in i framtiden. Under tiden har centralbanker runt om i världen sänkt sina räntor till rekordlåga nivåer.

Riksbanken har sänkt reporäntan tre gånger det senaste året för att få fart på en svag ekonomi. I maj förra året låg reporäntan, som styr den rörliga boräntan, på 4,25 procent och nu är den nere på 3,50 procent. Samtidigt har bolåneinstitutet Spintabs femårsränta fallit från 7,10 procent i maj förra året till 5,35 i dag. Nedgången motsvarar nästan 1 500 kronor i månaden före skatt för den som har ett miljonlån.

Men det är inte slut på ränteraset. I mitten av maj spådde prognosmyndigheten Konjunkturinstitutet (KI) att den svenska tillväxten skulle bli lägre än man tidigare trott. KI bedömde då att det fanns utrymme för en stor reporäntesänkning med 0,50-0,75 procentenheter. Och i slutet på veckan kommer med all sannolikhet ytterligare en reporäntesänkning från Riksbanken.

Redan vid mötet den 24 april var bankens direktion på vippen att sänka styrräntan. Två av dess sex ledamöter ville sänka men blev nedröstade. Det hade räckt att riksbankschefen Lars Heikensten bytt sida för att han med sin utslagsröst skulle ha sänkt räntan vid aprilmötet. Flera av ledamöterna antydde också vid mötet att det kunde bli aktuellt med en räntesänkning i juni om inte konjunkturutvecklingen förstärktes.

Sedan dess har stora mängder negativ ekonomisk statistik strömmat in, mycket få siffror har varit positiva. Inte minst i Tyskland och i andra EMU-länder ser läget fortsatt svagt ut och redan har spekulationerna börjat om att europeiska centralbanken (ECB) ska sänka sin styrränta med hela 0,50 procentenheter till 2,00 procent samma dag som Riksbanken offentliggör sitt räntebeslut. De flesta räntebedömare tror nu att ECB gör en storsänkning.

I tisdags slöt vice riksbankschefen Irma Rosenberg upp på räntesänkarnas sida, då hon aviserade en mer expansiv svensk penningpolitik. Detta trots att hon vid aprilmötet röstade emot en räntesänkning.

- Resursutnyttjandet i Sverige förutses bli lägre jämfört med bedömningen i april. Det väntas dämpa inflationsutvecklingen och därmed skapas utrymme för en mer expansiv penningpolitik. Hur stort detta utrymme är får direktionen pröva vid nästa penningpolitiska sammanträde den 4 juni, sade Rosenberg i tisdags.

Mycket tydligare än så uttrycker sig inte ledamöter av Riksbankens direktion. Formuleringen kan rentav uppfattas som att det kan vara läge för en storsänkning med 0,50 procentenheter redan i veckan. Nordeas ekonomer har efter talet bytt fot och spår nu just en sådan sänkning. Så frågan gäller inte längre om Riksbanken ska sänka eller ej, utan om sänkningen blir 0,25 eller 0,50 procentenheter.

Flera av direktionsledamöterna sade vid aprilmötet att det sänder fel signaler att sänka räntan under Kommunals pågående strejk för högre löner. Att strejken nu är avslutad med ett avtal som de flesta ekonomer bedömer som samhällsekonomiskt försvarbart ger därmed ränteduvorna i direktionen ytterligare argument.

Samtidigt kan Kommunals löneutfall leda till att andra fackförbund kräver högre löner i nästa avtalsrörelse vilket kan driva upp inflationen. Men Rosenbergs inställning är att i så fall får Riksbanken höja räntan senare för att minska risken att inflationen tar fart.

Därmed är de flesta av direktionens ledamöter nu med all sannolikhet för en räntesänkning. Realistiska låntagare kan hoppas på ytterligare en sänkning efter sommaren. De allra mest optimistiska låntagarna drömmer om en halv procentenhet redan på onsdag.

STEN GUSTAFSSON/TT

Mer läsning

Annons