Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Billigare att bo - i trä

Annons

H E Johansson satte in det svenska byggandet i sitt europeiska perspektiv. Överallt, om än i olika takt och med olika framgång, har man gått från skattefinansierat bostadsbyggande till att låta marknaden ta hand om det. Men samtidigt har andelen människor i ländernas befolkning som behöver stöd för sitt boende ökat.

- Det var fullkomligt naivt av den svenska borgerliga regeringen att tro att avreglering skulle leda till billigare byggande genom ökad konkurrens, utbrast Johansson.

Att byggkostnaderna i stället ökat kraftigt förklarar han framförallt med de stora byggföretagens sätt att agera.

- Det hjälper inte om priset för byggmaterial sänks. De stora företagen utvecklar inte längre byggandet. De avvecklar produktionsresurserna.

På senare år har de flesta flerbostadshus byggts åt de tio procent av befolkningen som tjänar mest. Det räcker inte för att upprätthålla kompetensen i branschen på sikt.

Han tror inte på att man kan lösa kompetensbristen med byggjobbare från de nya EU-länderna.

- De kan tjäna mer på andra håll. Det är brist på kunnigt byggfolk överallt i Europa.

H E Johansson såg i stället framtiden i flerbostadshus i trä. Då kommer flera nya mindre företag in i branschen och konkurrensen ökar. Samtidigt finns här ett industriellt nytänkande som saknas i "betongbyggandet". Något förenklat: prefabricerade hus i framtiden är inte bara småhus utan även stora hus med många våningar och bostäder.

Seminariet som pågår även i dag torsdag i Orsa är ett led i arbetet med Designtorg trä, det stora EU-projektet för kunskapsöverföring för träbyggnadsfolk. Det ska även resultera i en träbyggnad i Orsa där utbildning, utveckling, arbete, ateljéer, utställningar m m kommer att samsas.

Medan onsdagen handlade om träbyggnadsteknik med bland andra Faluarkitekten Kurt Axelsson kommer torsdagens övningar kring trähus få ett användarperspektiv.

ROSA GOLZIO

Mer läsning

Annons