Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Billiga debattpoäng

Annons

De som har satt epitetet "varghatare" på de människor som förstår hur framtiden kommer att gestalta sig, med vargar runt knutarna, har tagit billiga poäng i debatten. Landsbygdens befolkning "hatar" inga djur, de lever bland djuren och vet vad man kan förvänta sig för olika beteenden. Beteenden som ska mötas och hanteras.

Hatet, mot myndigheterna som sköter frågan, kommer att växa, men inte riktas mot vargen. Att vargen dödar för att överleva kan den inte lastas för. Tvärtom, det är synd om både vargen och de bytesdjur som skall utsättas för detta, av människor iscensatta experiment.

Vargen har tidigare varit utrotad från skandinaviska halvön av de generationer vars levnadssätt inte gav plats för vargen. Detta förhållande kvarstår.

Att staten, med sitt Naturvårdsverk, ligger bakom "sabotaget" mot våra tamdjurs miljö, stick i stäv mot sin egen lagstiftnings humana intentioner, visar hur lite riksdagen vet. Eller vet ansvariga riksdagsmän vad som pågår? Är detta en blivande valfråga?

Vem kan/vill redovisa vargprojektets kostnader och försvara dessa med argument inför läsarna? Skattemedlen ska ju täcka allting idag.

Hur ska länsstyrelsens tjänstemän klara av, ekonomiskt, sittande på sina stolar, att hålla rätt på statens vargar, när inte jordbrukaren ens har ekonomi till att valla sina djur.

Vem har saknat vargen i 100 år? Inte är det jordbrukarna, som dessutom numer är lagligen ålagda att exponera sina djur utomhus, för vargen, viss tid av året. Inte heller är det jägarna som ska släppa människans bäste vän "hunden" i det som av vissa, boende på annat håll, förr kallade för landsbygd, sedan glesbygd, och nu för "ödemarker", lämpliga för vargexperiment. Ett experiment med så mycket enskilt lidande, för djur och människor, att det ej kan kallas human forskning, utan borde avbrytas. Avslutningsvis, vargen har inte en aning om vad som pågår.

SVEN-OLOV ÅSBERG

Mer läsning

Annons