Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Billig ventilation på Bergaskolan

Annons

- Det är fel att som i Ludvika skylla på Torkel Anderssons teorier. Dessa teorier har varit verklighet i 15 år och de fungerar perfekt i bland annat Enbackaskolan i Gustafs.

- Det är bara i Ludvika och på ett par platser till som dessa ventilationsideer totalt misslyckats. I samtliga fall så har det varit reglerföretaget som inte kunnat sin sak. Det tillsammans med arkitektens felaktiga placering av donen (dessutom felaktigt utformade) ledde till det dåliga resultatet i Lorensberga, säger Wingård.

Jan Erik Wingård anser att Smedjebacken som gett uppdraget Torkel Anderssons företag Deltate är på den säkra sidan. Ventilationen byggs av Wikers Plåt i både Ludvika och Smedjebacken så Wingård känner sig trygg i sina utlåtanden och den insyn han har.

- I Lorensberga anser man att allt hänger på att en anställd datatekniker klarar av att sköta systemet och man fruktar för den dag han slutar. Det där är nonsens, betalar man så får man alltid tag i kompetent personal.

- Vi vet vad vi ska göra så vi är inte oroliga i Smedjebacken. Vi har tre provrum i drift sedan drygt ett år med ventilationssystemet och det är hyllat av elever och personal.

- Skolans storlek är betydelselös, varje rum regleras för sig. Ett rum eller 5 000 rum är betydelse- löst. När väl anläggningen är inreglerad så blir det mycket lättskött. Vi ventilerar när det finns folk i lokalerna, inte annars.

- Att det är bråk runt Torkel Anderssons system beror på att ventilationsbranschen inte längre får sälja så mycket utrustning.

- Vi investerar nu tio miljoner och skulle vi valt ett konventionellt system så hade det kostat 25 miljoner plus att vi skulle ventilerat tomma lokaler en stor del av dygnet, säger Wingård som är övertygad om att Smedjebacken köpt ett optimalt ventilationssystem.

- Att Ludvika gjort samtliga fel som går att göra på en sådan anläggning ska inte Smedjebacken lastas för, säger Wingård.

BO JOFFER

Mer läsning

Annons