Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Billig tandvård utomlands

Annons

Mats Eriksson-Uhr tycker att den svenska tandvården är alldeles för dyr. I stället passar han på att få tänderna undersökta och lagade när han och familjen är på besök i hustruns hemland Bosnien.

- Undersökningen är gratis och vi betalar en fjärdedel av det svenska priset, säger Mats Eriksson-Uhr.

När en plomb lossnade under fjolårets semester i Kroatien gick han till en privattandläkare i staden Makarska. Denne konstaterade att han var tvungen att sätta dit en porslinskrona vilket Mats Eriksson-Uhr betalade 950 kronor för.

Hemma i Falun ringde han till folktandvården för att höra vad motsvarande ingrepp skulle kosta.

- De ville ha 5 000 kronor. För det kan man ta en semesterresa till Kroatien och samtidigt få tänderna lagade, säger Mats Eriksson-Uhr.

Hans fru kommer från Bosnien och under åren har det blivit många besök hos tandläkaren i både Bosnien och Kroatien. Familjen åker ned varje sommar och passar då på att göra den årliga tandläkarundersökningen. En sådan är gratis i Kroatien men kostar 490 kronor i Sverige.

Mats Eriksson-Uhr brukar tipsa vänner och bekanta om den billiga tandvården i forna Jugoslavien och en del har nappat. Andra är skeptiska och tror att tandläkarna fortfarande använder hammare och fil i jobbet. Det är bara fördomar, menar Mats Eriksson-Uhr.

- På kliniken i Kroatien talade tandläkaren engelska och använde splitterny utrustning. Lokalerna höll hög klass. Det är som i Sverige, säger Mats Eriksson-Uhr.

Han har prislistan från tandläkaren framför sig och jämför kostnaderna med Sverige.

- Att dra ut en tand kostar 45 kronor. Rotfyllning kostar 180. När jag skaffade fyra porslinskronor betalade jag 4 000 kronor.

- Varför ska åldringar och andra ta banklån för att kunna betala sin tandvård? Jag tycker att folk ska resa till Kroatien och spara pengar. I Sverige är det alldeles för dyrt, säger Mats Eriksson-Uhr.

MARIA BIAMONT

Mer läsning

Annons