Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Billig alkohol i Estland hot mot svensk bryggerinäring

Annons

Han tvivlar på en ljus framtid för Spendrups eftersom ölleveranserna nu totalt sett minskar trots att svensken dricker mer starköl än någonsin till följd av kraftigt höjda införselkvoter som dramatiskt ökat privatinförseln.

Nästa år blir privatimporten ännu mer lönsam då införselkvoterna ökar dramatiskt och billigt öl kommer att bli tillgängligt runt hela Östersjön.

- Finland sänker sprit- och ölskatten, Danmark anpassar sig till tysk nivå och grannländerna Estland, Lettland, Litauen och Polen blir nya medlemmar i EU. Länder med mycket låga alkoholskatter, momssatser och produktionskostnader.

- Ta EU-utvidgningens konsekvenser på allvar och sänk ölskatten innan det är för sent. Lyssna på fackets varningar, säger bryggeriarbetaren.

Han beräknar att en person som reser över till Estland när de blir medlemmar i EU och tar med sig sin kommande lagliga ranson på 110 liter starköl, 90 liter vin och 10 liter sprit kommer att spara 4 000 kronor bara på alkoholskatten och en tusenlapp ytterligare med Estlands låga produktionskostnader.

- Med så mycket alkohol hemma behövs inga svenska bryggerier. Även om Ulf Spendrup tror att vi tar marknadsandelar så blir marknaden för liten för dagens alla bryggerier även om Carlsberg stänger i Bromma.

- De enda som kommer att tjäna på det här är biluthyrningsfirmorna som säkert kommer att börja hyra ut speciella minibussar som passar för fyra privatimportörer, varnar bryggeriarbetaren som fruktar för jobben i Grängesberg.

BO JOFFER

Mer läsning

Annons