Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bilistpålagor i moderat tappning

Annons

Den nya moderatledda regeringen försvarar sina politiska utspel med att "detta har vi gått till val på". Många av de åtgärder som alliansen genomför avslöjades före valet. Andra blev inte bekantgjorda lika tydligt; exempelvis kraftigt ökad bilförsäkringspremie.

Detta utspel motiveras med att kostnaderna nu blir "transparanta" och får betalas av dem som förorsakar dem. Vidare att "så fungerar det alldeles utmärkt i Finland". Om skador ska betalas av dem som förorsakar dem, hur blir det då med kostnaderna för exempelvis samhällets nuvarande missbruksvård, inklusive sjukvårdskostnader, föranledda av till exempel rökning? Ska dessa grupper själva försäkra sig för patientavgifterna? Eller ska exempelvis icke rökande bilister svara både för sina egna och andra patientgruppers kostnader? I så fall varför?

Om det nu är så angeläget med det transparanta när det gäller bilismens skadeverkningar, hur förhåller det sig då med det transparanta intresset från regeringens sida när det gäller bilismens årliga skatter?

Mellan 80 och 90 miljarder kronor tas ut från bilisterna varje år, medan cirka 15 miljarder kronor går tillbaka i form av vägbyggen. Resten, mellan 65 och 75 miljarder kronor går direkt in i statskassan.

Med den nya transparanta moderatprincipen bör fordonsskatterna minska med motsvarande belopp!

Uppenbart är att bilismen även framgent ska fungera som statens mjölkko nummer ett! Detta kan inte betraktas som annat än alliansens verkliga svek! Moderatföreträdarna i Dalarna bör gå i svaromål!

LARS T OSCARSON

Mer läsning

Annons