Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Bilfritt nästa år"

Annons

- Bilfritt nästa år! Vi undersöker möjligheter att avlysa områden, helt enkelt stoppa biltrafik under Runndagarna.

Bosse Sandström, Näringslivet Falun/Borlänges projektledare för de populära Runndagarna, vill få bort skoterförarnas buskörning och bilisternas nonchalans.

Sandström får stöd av Falu-korpen och Falun/Borlänges sektion för långfärdsskridskor, som gång efter annan irriterat sig över korsande skotrar och bilister på Runns upplogade mil-isbana.

Bilister har till och med använt signalhorn mot skrinnare på is nära bilen!

- Banan är till för skridskofolket. Okynneskörning har inte på isbanan att göra. Man kör fort, leker sig fram och tror sig kunna stanna på tio meter. Fasansfullt om olyckan är framme! En kväll noterade Bosse ett bilrejs med sju åtta bilar på isbanan.

Falukorpens Arild Martinsen noterar växande irritation bland friluftsfolk.

- Hänsynslöst och oförskämt. Bilisterna kan hålla sig på vägen. Folk på isen vill idka friluftsliv, men tvingas andas bensinångor och hoppa åt sidan för skotrar och bilar med så hög fart att snön sprutar.

- Biltrafik med arrangörers last och lossning är givetvis nödvändig, annan biltrafik bör stoppas, anser långfärdsåkare och korpen.

Arrangörer för Runndagarna diskuterar och ansöker om bilförbud inför nästa års arrangemang.

Bert Hag, inom Falupolisens trafikavdelning instämmer i bekymret, den nonchalanta okynnesåkningen.

- Vi har fått vissa signaler om oregistrerade, avställda skrotbilar som rullat på isen. Med förare utan körkort, bakom ratten i avställt fordon blir "is-bilisten" en allvarlig lagöverträdare. Polisen har ögon på beteendet.

Bosse Sandström vill helst inte stoppa skoterfolket. Däremot rötägg, som med hög fart hoppar över snövallar och använder skotern som en stegrande häst.

- Tyvärr, "värstingarna" stämplar en hel grupp.

Hastighetsåkning med bil eller skoter har absolut inte på isen att göra i samband med plogade isbanor och friluftsarrangemang. Vi undersöker möjligheter till stopp för bilar.

BIRGITTA KNIFSTRÖM NORDÉN

Mer läsning

Annons