Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bilföretag i unikt samarbete

Annons

Bil och Traktor ska bland annat sköta reparationerna på inbytesbilar hos Gösta Samuelssons och de i sin tur kommer att ha hyrbilar i Smedjebacken.

- Jag ser en rad fördelar i detta, säger Gösta Samuelsson.

Kontakterna mellan de två företagen har funnits sedan flera år tillbaka. Bengts bilbärgning har kört bilar till och från lackering åt Gösta Samuelssons bil.

Och nuvarande delägaren i bärgningsföretaget Esko Junttila har i sitt reklamföretag ABS gjort en del jobb åt Gösta Samuelssons bil.

- Nu börjar det dock bli så omfattande att vi valt att göra ett lite mer formellt avtal, säger Esko Junttila.

De fyra företagen kommer att samarbeta på en rad olika punkter och områden.

Verkstadsdelen på Bil och Traktor kommer att få uppdraget att sköta reparationerna på samtliga bilar av märken som inte är Gösta Samuelssons egna.

- Vi byter in drygt 200 bilar om året och vi lägger i snitt ner 5 000 kronor i reparationer och arbete på varje, säger Gösta Samuelsson.

- För vår del innebär det att en gubbe kommer att jobba halvtid bara med bilar från Samuelssons, konstaterar Junttila.

Dessutom kommer Bil och Traktor att få möjlighet att köpa originaldelar från bland annat Volvo och begagnat från Demia. Gösta Samuelsson håller det för troligt att de kommer att skicka även bilar av de egna märkena till Smedjebacken när de har mycket att göra på den egna verkstaden.

En annan stor del i avtalet är att Bengts bilbärgning kommer att sköta alla transporter till och från lackering. Det handlar om cirka 1 500 turer per år.

- Vi utför cirka 700-800 plåtrepartioner om året och samtliga ska skickas på lackering, säger Gösta Samuelsson.

Han har även en omfattande biluthyrning inom sitt verksamhetsområde och cirka 450 bilar om året körs till Arlanda och cirka 150 av dessa går tillbaka till Ludvika som hyrbilar. Resterande ska fraktas tillbaka.

- Redan i dag kör vi skrotbilar till Demia från hela Mellansverige och nu kommer vi även att sköta återtransporten av hyrbilar, berättar Junttila.

I avtalet ingår det även att Gösta Samuelssons ska ha ett antal hyrbilar placerade i Smedjebacken.

- Det handlar om att vi ska kunna erbjuda bättre möjligheter för företagen och privatpersoner att hyra bil i Smedjebacken, säger Gösta Samuelsson.

- För vår del kan vi erbjuda den som fått fel på bilen en hyrbil för vidare färd, även om det råkar vara mitt i natten, och det tror jag är en unik service, säger Esko Junttila.

Båda parter är eniga om att detta är ett mycket bra avtal för bägge.

- Vi får en grundtrygghet i vårt förhållandevis nya företag genom att vi vet att det kommer att ramla in jobb, säger Junttila.

- Vi får en mycket bättre logistik och gör inte minst stora miljövinster och frigör dessutom resurser som vi kan lägga på annat, bland annat kort kötiderna på verkstaden, konstaterar Gösta Samuelsson.

Ingen av dem vill uttala sig om detta kommer att innebära några personalförändringar.

- Vi anställer personal sedan en tid tillbaka och kommer att anställa ytterligare några den närmaste tiden, säger Samuelsson.

- När vi väl får klart för oss hur mycket jobb detta innebär kommer vi förmodligen att behöva anställa en eller några både på transportsidan och i verkstaden, säger Junttila.

SVEN THOMSEN

Mer läsning

Annons