Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bilen sågs i Leksand veckan före rånet

Annons

Parkeringen vid järnvägsstationen i Leksand är ett av de ställen som rånarbilen, en mörkgrå Audi A8 årsmodell 1995, varit synlig på.

- Vi har fått in flera vittnesmål om att den här bilen varit parkerad lite varstans i centrala Leksand. Nu hoppas vi på att få kontakt med folk som sett personer i eller vid bilen, säger Leif Nykvist, chef för våldsroteln i Dalarna.

Det var vid halv ett-tiden, natten till fredag som två beväpnade och maskerade män tog sig in i banklokalerna, bröt upp en dörr till det rum där två väktare höll på att fylla bankomaterna med sedlar, hotade väktarna och kom över pengar för ett sjusiffrigt belopp.

Kvar utanför banken lämnade rånarna den mörkgrå Audin som rapporterats som stulen i Stockholm förra månaden.

- Tekniker håller fortfarande på att undersöka bilen. Bland annat har vi hittat en låda full med så kallade "spanska ryttare", krokar som man förmodligen skulle kasta ut på vägbanan om det blev biljakt. Då skulle bilen bakom få punktering, fortsätter Leif Nykvist.

Ett tiotal poliser jobbar med att lösa rånet och Nykvist tror på en lösning.

- Jag är vid gott mod, oerhört optimistisk faktiskt.

Vad är det som gör att du är det?

- Främst är det de spår efter rånarna som vi har kunnat säkra inne i banklokalen.

Leksands Sparbanks vd Christer Lundgren är glad över polisens optimism.

- Det är roligt att höra. Det är viktigt för personalen på banken att det här klaras upp. Även om ingen bankpersonal personligen utsattes för rånet, så är det en kränkning. Någon som inte har behörighet har varit här inne.

Hela bankens personal fick på måndagsmorgonen träffa en psykolog samt en person som varit med om flera rån.

- De har berättat för oss vilka faser vi kan komma att gå igenom och hur kroppen kan komma att reagera på den stress som ett rån innebär. Alla som vill får dessutom träffa psykologen för enskilda samtal, fortsätter Christer Lundgren.

Leksands Sparbank har funnits i 132 år. Det här var första rånet mot banken någonsin. För ett par år sedan sprängdes minutenautomaten i Insjön.

ANNKI HÄLLBERG

Mer läsning

Annons