Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bilen ofta verktyg vid brott

Annons

I Leksands kommun anmäls omkring 1 000 brott varje år. Över hälften är stölder av olika slag och i många fall är bilar involverade på något sätt.

Om polisen ägnade sig mer åt den här typen av så kallade mängdbrott, skulle mycket annan brottslighet också kunna stoppas.

- Kanske måste vi ändra vårt arbetssätt på den punkten, erkände länspolismästare Matts Johansson, en av de inbjudna talarna i Siljansnäs.

- Bilen är ofta ett verktyg till annan brottslighet. Du kan stjäla ur bilen, du kan ta den och åka vidare för att göra andra brott, du kan frakta stöldgods i den och många kör dessutom utan körkort.

Fler uppklarade mängdbrott skulle dock inte automatiskt göra att folk känner sig trygga.

- Brottsstatistik är toppen på ett isberg. Därför är det viktigt att ta reda på vad folk egentligen tycker, sade kommissarie Stefan Dangart.

I höst kommer en ny trygghetsenkät att genomföras i Leksand. De enkäter som gjordes 1999 och 2002 visade att leksingarna ansåg trafiken vara det största problemet.

Ordförande i Leksands brottsförebyggande råd, Lasse Nygård, betonade, som alla talare, att samarbete är otroligt viktigt i de här frågorna.

- Här i Leksand har vi ett bra nätverk i form av byaråden. Nästa steg blir att ta fram ett trygghetsprogram och det här mötet i dag är ett startskott för det arbetet.

Sedan delade han med sig av en sannhistoria som visar att brottsförebyggande arbete inte behöver vara besvärligt eller omständligt. Det handlar om att våga ta ansvar.

- En midsommarafton för fem-sex år sedan stod ett gäng ungdomar och krossade glasflaskor i Noret. 1 000 personer gick förbi utan att göra något, men en äldre Leksandsklädd dam med rullator sade ifrån; "Så där gör man inte!".

- Ungdomarna blev så paffa att de genast började plocka upp glasbitarna.

ANNKI HÄLLBERG

Mer läsning

Annons