Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bilen går före barnen

Annons

Kommunen har sedan många år en skolförsäkring via Folksam som endast täcker olycksfall under tiden barnen vistas i skolan eller på dagis. Det är enligt Sveriges Radio endast 55 av 289 kommuner som inte försäkrar barnen på fritiden, varav alltså Borlänge är en.

Därmed är 11 000 barn och ungdomar i Borlänge oförsäkrade mot olycksfall på helger, kvällar och lov, och de är alltid oförsäkrade mot sjukdomar. Det vill säga, om inte föräldrarna tecknar en extra försäkring som täcker sjukdomar och olycksfall, dygnet runt.

Upp emot 40 procent av barnen saknar en sådan försäkring, enligt en uppskattning av Bo Andersson, specialist på olycksfalls- och sjukförsäkringar på Dalarnas försäkringsbolag.

- Det är extra allvarligt, eftersom drygt 70 procent av alla

handikapp beror på sjukdom,

inte på olycksfall, säger han.

Runt tusenlappen per barn och år får man betala för en heltäckande barnförsäkring.

De flesta som inte tecknar en försäkring, gör det på grund av en ansträngd ekonomi. Tyvärr leder det till att det är de som redan har det tufft ekonomiskt som drabbas hårdast när det händer något.

- Sedan finns det de som helförsäkrar både en och två bilar och sedan säger att de inte har råd med en barnförsäkring. Är det för att det inte finns en prislapp på barnet? frågar Bo Andersson lite syrligt.

För själva vårdkostnaden spelar det ingen roll om man är försäkrad eller oförsäkrad eftersom barnsjukvården är kostnadsfri. Däremot kostar medicin, rehabilitering, boende och uppehälle på annan ort.

ULRICA SÖRMAN

Mer läsning

Annons