Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bildt välkomnar turkiskt valresultat

Annons

Efter det regerande partiet AKP:s seger i det turkiska valet skriver utrikesminister Carl Bildt på sin blogg att han inte har anledning att göra annat än varmt välkomna resultatet.

"Turkiet får nu en reformvänligt regering med starkt ekonomiskt program. En regering inriktad på processen mot den Europeiska Unionen och de ytterligare demokratiska reformer som detta förutsätter", skriver han.

Bildt konstaterar att det inte var oväntat att extrema nationalister kommer in i parlamentet. Men att väljarna tycks inte ha trott på någon internationell komplott eller dold islamistisk agenda för att splittra landet. Inte heller har militärens uttalande minskat stödet för AKP.

Att oberoende kandidater och kurdiska företrädare kommit in skapar förhoppningsvis grunden för en förankrad demokratisk lösning i den kontroversiella presidentfrågan, tror han.

"Det finns skäl att tala om att den europeiska demokratin nu har konsoliderats i landet", skriver Bildt.

Tidigare kommenterade statsminister Fredrik Reinfeldt valutgången via e-post:

"Dagens parlamentsval i Turkiet är ett av de viktigaste i Europa under senare tid. Utvecklingen i Turkiet har stor betydelse för EU och omvärlden", skriver han.

"Sverige stödjer fullt ut Turkiets fortsatta väg mot fullvärdigt medlemskap i EU. Det är angeläget att den tillträdande regeringen ingjuter ny energi i den interna reformprocessen som utgör grunden för förhandlingarna om medlemskap", heter det vidare i mejlet.

EU-kommissionens ordförande José Manuel Barroso gratulerade på måndagen premiärminister Recep Tayyip Erdogan till segern i det turkiska valet.

I ett uttalande sade Barroso att framgången för regeringspartiet AKP "kommer vid en för Turkiets folk viktig tidpunkt då landet går framåt med politiska och ekonomiska reformer".

"Premiärminister Erdogan har sagt sig vara personligen engagerad i det fortsatta närmandet till EU", tillade EU-ordföranden.

Turkiet inledde 2005 samtal med EU om ett framtida EU-medlemskap trots den breda skepsis som råder inom unionen mot en turkisk anslutning.

TT

Mer läsning

Annons