Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bildt: Felaktigt om thai-muslimer

Annons

Utrikesminister Carl Bildt (m) är beredd att låta svenska myndigheter överlämna uppgifter om militanta muslimer i Sverige till den thailändska militärjuntan.

Den slutsatsen drog thailändarna efter ett möte. Bildt hävdar att de missförstått.

I den thailändska tidningen The Nation intervjuades Tharit Charungvat, talesperson för Thailands utrikesdepartement, sedan Sveriges och Thailands utrikesministrar samtalat i Hamburg i tisdags.

Charungvat sade till tidningen att Carl Bildt och Nitya Pibulsonggram diskuterat ett samarbete kring övervakningen av militanta muslimska exil-thailändare.

Samarbetet skulle, enligt honom, ske i enlighet med svenska lagar så att rörelsefriheten för svenska medborgare och utländska medborgare i exil skyddas.

Men nu hävdar Bildt att Charungvat på ett felaktigt sätt återgivit vad som faktiskt sades på mötet. Via Martina Ränk, sakkunnig hos utrikesministern, återger Bildt helt kort vad han sade under mötet:

"Jag talade om yttrande- och organisationsfriheten i Sverige, oavsett varifrån man kommer, men också om att vi självfallet inte tolererar några våldshandlingar och att jag i detta fall inte var medveten om några tendenser i denna riktning".

Exakt vad Bildt menar är oklart och några ytterligare kommentarer ville han inte lämna under lördagen.

Muslimska ledare för motståndsrörelsen Pulo, som kämpar för att Pattani-provinsen i södra Thailand ska bli självständig, har tidigare knutits till Sverige. Pulo-medlemmar och muslimska ledare från södra Thailand uppges även bo i Sverige.

Gruppen har kopplats samman med de oroligheter som präglat Thailands sydliga provinser, där en majoritet av befolkningen är muslimska malajer. Muslimska separatister i södra Thailand har fört en väpnad kamp mot den thailändska staten sedan 2004.

Thailändsk militär har enligt The Nation träffat muslimska ledare i exil, men thailändska UD var inte inblandat i de mötena.

TT

Mer läsning

Annons