Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bildskön illustratör gör rockvideos och kokbok

Annons

Malin är delägare i M&M Pictures, vars kontor ligger i närheten av Telefonplan i Stockholm. M&M låter som choklad., men i verkligheten ruvar M&M på en hel värld av spännande idéer. Kombinationen M&M bygger på Malins och Maria Ströms förnamn. Rent praktiskt kombineras Malins illustratör- och formgivartalang med Marias kunnighet som fotograf.

- Vi har haft vårt företag i två år, berättar Malin.

Medan hon låter händerna sluta sig kring kaffekoppen berättar hon pedagogiskt om sin verksamhet.

Trots sin korta tid av företagande har duon M&M rönt stora framgångar.

Uppdragen är så ymnigt räknade att en arbetstid mellan nio och 17 ofta är för knapp. Malin berätar att de faktiskt skulle kunna jobba dygnet runt för att hinna med.

- Hittills har vi inte sagt nej till något anbud.

De gör skivomslag, trycksaker, kataloger, illustrationer till böcker, tavlor med fotokonst som säljs till privatpersoner eller hyrs in av bostadsbolag för att inreda visningslägenheter och flera andra produkter som rinner förbi som bubblor i en bäck så snabbt att tidningens reporter inte hinner anteckna. Rent konkret nämner hon illustrationer till reklamlanseringen av Lypsyl, och från 2003 och fram till 2005 har hon varje år färgsatt den legendariska majblomman.

- Förra året fick jag en förfrågan av den kända skotska popgruppen Franz Ferdinand om att göra illustrationer till deras videolansering av singeln This Fire.

Inom en viss tidsmarginal skulle Malin få fram 400 teckningar. Hon sätter igång videon på en dataskärm. Medan hon samtidigt gör en privat teckning med höger hand låter hon den vänstra handen "prata" omden mycket visuellt suggestiva och ändå informativa videon. Trots sin korta tidsrymd kryllar den av många filmiska anspelningar och inspiration hämtad från den ryska fotokonsten på 1930-talet.

En period då ryska fotograferar och konstnärer fick en kortlivad frihet under mottot: "Konsten skall inte bara vara en spegel av verkligheten. Konsten ska även forma den". 30-talets ryska samhälle presenterades i specialtidningar med dramatiska och kontrastrika bilder förgyllda av dynamisk layout och mustigt djup-tryck i specialtidningar.

Spännande och djärva kompositioner som Malin både förvaltat och utvecklat med skickliga teckningar i Franz Ferdinands video. I en sekvens har Malin även ritat in sig själv.

- Det blev en intensiv produktion. Jag förlorade nästan känseln i tummen innan alla 400 teckningar var klara, bekräftar Malin och gör tummen upp som ett tecken på återhämtning.

Videon blev mycket uppmärksammad och var en av fem nominerade till Music Video Awards förra året, med medtävlare som bland annat U2. Nu fick inte Malin priset, men en nominering satt inte fel meritmässigt.

En annan merit var hennes affisch för den svenska popgruppen Hovet. Motivet, där en sagoinspirerad prinsesskrona vilar på det textade gruppnamnet på rödbetstonad grundfärg, belönade Malin med ett pris på Svenska Tecknares jubileumsutställning. Sju taggar i kronan representerar gruppens sju medlemmar.

Ett aktuellt arbete för Malin och Maria är formgivningen, fotograferingen och illustrationerna till en rockkokbok med planerad utgivning i september. Kokboken och dess matrecept spinner både på kända musikstycken och gruppnamn. Namn som Rolling Stones, Temptations, Red hot chili peppers och Buffalo Springfield, och frestande låttitlar vävs ihop med en maträtt. Exempelvis John Lennons Cold Turkey och Give peace a chance. Där ordet peace byts ut mot peas, ärtor. I boken förekommer mycket 60-tals och 70-tals musik. Avsikten är att utgåvan ska presenteras i ett LP-format. Av praktiska tryckskäl blir boken något mindre än en 33 varvare.

Att Malin skulle bli illustratör var inte helt givet under skoltiden. Det har dock alltid legat i bakhuvudet.

Under gymnasietiden i Mora gick hon på ekonomisk linje.

Även om hon fick värdefulla kunskaper om ekonomi, gav de studierna en fingervisning om att renodlat ekonomijobb inte var hennes favorit.

- När jag besökt föräldrahemmet under senare år har jag upptäckt att jag gjorde serietidningar, tavlor och presentkort redan som liten.

Därmed har hon förstått att det fanns en ådra för teckning.

Innan hon blev riktigt övertygad ville hon testa sina danskunskaper. Fostrad i en av Sirkka-Lisa Forslunds kullar av balettkullor stack hon över till en balettskola i USA, University of Utah, något år efter gymnasiet. För att fylla ut tiden mellan turerna på dansgolvet tog hon även studier i teckning.

Efter ett år gick teckningen som en dans medan piruetterna i baletten inte var lika lustfyllda. Hon bestämde sig för att skippa dansen och enbart gå in för måleri och formgivning.

Innan den amerikanska vistelsen bodde Malin även under ett år i Spanien och pluggade spanska.

Väl hemma i Sverige blev det studier på de välrenommerade skolorna Forsbergs skola för grafisk formgivning och RMI Bergs grafiska utbildning.

Hennes talang upptäcktes redan under studietiden av Svenska Moderådet. Hon handplockades och blev art director för deras trendguider. Hon reste världen runt och samlade in modetips. Hennes guider utgjorde sedan vägledning för modefirmor och liknande företag i deras kommande produktsatsning.

Under jobbet på Svenska Moderådet kom hon i kontakt med fotografen Maria Ström och de bestämde sig för att starta eget för två år sedan med synnerligen gott resultat.

Hon tänker alltid i bilder och bär med sig kameran bland annat när hon besöker Mora, där hon tar lite annorlunda och personliga fotomotiv av dalakulturen.

HANS OLANDER

Mer läsning

Annons