Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bilderna ger påskens budskap

Annons

- Var fick han sina motiv ifrån? undrar Ulla Lindberg där hon sitter framför Asmans tavla efter konstnären, eller Finlows tavla som den också kallas efter den köpman som donerat tavlan.

Frågan om inspirationen till Johan Asmans tavla är bara en av många som Ulla Lindberg besvarat när hon forskat i Hedemora kyrkas konst. Asmans tavla är speciellt aktuell i påsktider eftersom den i en sammanfattning beskriver påsken och Kristi lidande. I dag har tavlan en undanskymd plats.

- Om du bara går in i kyrkan i dag märker du inte tavlan, säger Ulla Lindberg.

Hon har fascinerats av detaljrikedomen i bilderna, en huvudbild där Jesus är nedanför korset och flera mindre bilder som mestadels hämtat inspiration från gamla testamentet.

- Man kan titta från bild till bild och varje bild är en historia, säger hon och berättar om hur hon detaljstuderat varje bild i målningen för att härleda den till en bibeltext.

För en församling som inte kunde läsa var tavlan ett viktigt redskap som prästen kunde använda sin predikan. Då kunde en präst stå framför tavlan och peka på de många små bilderna.

- Men man ska vara ganska bevandrad med berättelserna i gamla testamentet, säger Ulla.

CARL-MAGNUS FAGERHOLM

Mer läsning

Annons