Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bilder från underjorden

Annons

Han följer med ner i gruvorna.

Ritar, skriver och intervjuar medan arbetet pågår.

- Ibland kan det vara farligt att vara konstnär också, säger han och skrattar gott.

Roine Jansson är tillbaka i Garpenberg, konstnären från Österbybruk som tillbringat några veckor under jord tillsammans med Garpenbergs gruvarbetare.

Detta resulterade i ett 50-tal teckningar och ett dussin akvareller - scener från själva arbetet, porträtt och berättelser om gruvarbetare.

De ingår i en vandringsutställning som började förra sommaren, det treåriga projektet Gruvarbetare i ord och bild från Sveriges gruvor.

- Jag kompletterar den ständigt med nya motiv, säger Roine.

Det handlar om sammanlagt 175 verk som nu finns att beskåda under två veckor i Garpenberg. Ett 50-tal i Folkets Hus, 75 i de fyra matsalarna. De ovan jord är tillgängliga för allmänheten.

Innan Roine Jansson blev konstnär arbetade han som gruvarbetare i Dannemora. Flera av hans bilder bygger på minnen därifrån.

- Men många tavlor bygger på andra människors minnen.

Belgiens gruvor är numera nedlagda men Roine har sökt upp gamla gruvarbetare från Liége och Charleroi för att teckna deras porträtt och lyssna på deras berättelser.

Under arbetet kom han att tänka på de svenska gruvorna och kände ett behov att göra samma sak på hemmaplan.

- I Garpenberg hade jag dessutom förmånen att själv kunna delta i arbetet eftersom gruvan fortfarande är fullt aktiv.

Under lördagens vernissage fick besökarna i Folkets hus veta hur 262 gruvarbetare omkom i en gasolycka i Belgien, hur det var att jobba 430 meter ner i hemskt dålig luft i Dannemora gruva, hur skutborrning går till och hur farligt skrotningsarbetet ofta är.

Utställningen arrangeras av Metalls avdelning 686 Garpenberg och Metallindustriarbetareförbundet med stöd av Statens kulturråd.

BERIT ZÖLLNER

Mer läsning

Annons