Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bilden av den illegala jakten bristfällig

Annons

Kunskapen om den illegala jakten bristfällig. Särskilt gäller detta gärningspersonerna och deras motiv. Det saknas tillförlitlig statistik över brottslighetens omfattning. En ökad kunskap om den illegala jakten är ett viktigt underlag för att man ska kunna formulera brottsförebyggande strategier, något som också uttryckligen har begärts från de brottsbekämpande myndigheternas sida. Uttrycket "skjut, gräv och tig", eller "SGT", visar tydligt hur delar av tjuvjakten bedrivs och varför brotten är svåra att upptäcka och utreda, detta skriver BRÅ på sin hemsida.

Den illegala jakten på rovdjur i Sverige kan vara omfattande. Men få har åtalats och dömts. Ofta har det varit personer som anmält sig själva. Men de som står för den större delen av den illegala jakten är troligtvis helt andra personer.

Syftet med denna förstudie är att skapa en plattform för vidare forskning, som i sin tur ska användas för att ta fram brottsförebyggande och brottsbekämpande strategier, skriver BRÅ.

Miljödepartementet tillsatte i januari 2006 en särskild utredning om de stora rovdjuren. De frågor som skall utredas framgår av utredningens direktiv. Utredningen skall redovisas till Miljödepartement senast den 1 december 2007. Regeringens rovdjursutredare är centerpartisten Åke Pettersson

Utredningen om de stora rovdjuren har till uppgift att redovisa och analysera utvecklingen samt lämna förslag till åtgärder. Utredningen skall redovisa intressekonflikter och väga dem mot möjliga förebyggande och andra åtgärder. Bland annat utreds möjligheten till mer lokalt inflytande i rovdjurspolitiken, analyser av hur EG-rätten påverkar den svenska rovdjursförvaltningen. Till utredningens uppgifter hör också att värdera lagstiftningsfrågor bland annat vid illegal jakt.

Mer läsning

Annons