Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bilbomb i Bagdad

Annons

Tre kilometer från utrikesdepartementet i Bagdad, där den internationella säkerhetskonferensen genomförs, exploderade en bilbomb vid middagstid och dödade minst 18 människor, säger läkare vid Imam Ali-sjukhuset i Sadrstaden.

Explosionen inträffade på gränsen mellan övriga staden och den shiamuslimska Sadrstaden. Den var ännu en i en lång rad av sprängattentat riktade av sunnimuslimska upprorsmän mot landets shiamuslimska majoritet för att dra in den i ett inbördeskrig.

Samtidigt diskuterades vid konferensen hur det växande inbördeskriget i Irak ska kunna hejdas.

Premiärminister Nuri al-Maliki öppnade säkerhetskonferensen i Bagdad på förmiddagen i utrikesdepartementet, som ligger strax utanför Gröna zonen i västra delen av Bagdad.

Premiärministern skakade hand med deltagarna när de kom, men delegationerna från USA och Iran intog sedan sina platser utan att ha gjort några försök till närmande.

Storbritannien, Kina, Frankrike och Ryssland representeras av sina ambassadörer i Irak.

USA har sänt utrikesdepartementets främste expert på Irak, David Satterfield, som vid sin sida har ambassadör Zalmay Khalilzad.

Iran har skickat en av sina främsta diplomater, vice utrikesministern Abbas Araghchi.

Dessutom finns där företrädare för Bahrain, Egypten, Jordanien, Kuwait, Saudiarabien, Syrien, Turkiet samt Arabförbundet, Islamiska konferensen och FN.

USA är villigt att hålla tvåpartssamtal med Iran, antydde Zalmay Khalilzad inför mötet.

USA har inte haft diplomatiska förbindelser med Iran sedan 1979 och förbindelserna med Syrien är frostiga sedan åratal. Tidigt under sin första mandatperiod brännmärkte president George Bush det två staterna och Nordkorea som "ondskans axelmakter".

TT

Mer läsning

Annons