Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bilar, rock&#39n roll och pilsner

Annons

Power Meet har genom åren växt från att vara en bilträff för de mest inbitna motorfantasterna. Det började för nästan 30 år sedan med en bilträff och då skedde mycket av arrangemanget i centrala Västerås. Gågatorna i centrum öppnades och bilarna släpptes in för cruising. I parken spelade olika rockband.

I dag är det fortfarande en bilträff med utställningar och marknad med centrum på Johannesbergs flygfält.

Det hela anses vara en av de största bilträffarna i Europa och cirka 15 000 bilar av företrädesvis amerikanskt ursprung finns på plats.

Power Meet har också utvecklats till sommarens stora begivenhet för de som kallas raggare. Bilen ska även i detta fall vara amerikansk, men den behöver inte vara i särskilt bra skick, snarare tvärtom. Den ska dock klara kraven från bilprovningen, eftersom raggarna inte gärna vill ha festen avbruten av polisen på grund av att bilen inte klarar lagkraven.

Bilen och så musiken, rock'n roll av gammalt hederligt ursprung är det som gäller. Kvällens och nattens cruising på stan är det som är festens höjdpunkt.

Grunden läggs redan under dagen med fest på campingen, också det ute på Johannesbergs flygfält. Redan i mitten av veckan innan kommer de första raggarna till Västerås och upprättar ett slags basläger där.

VB Cruisers från Ludvika och Smedjebacken upprättade sitt läger på torsdag med ett par militärtält som bostad.

- Vi går här och myser med ett par pilsner under dagen och fram emot kvällen drar vi oss in mot stan och glider runt i bilkaravanen, berättar Jocke Hedström, Smedjebacken.

Inne på campingen råder en trevlig och gemytlig stämning, alla är välkomna och samtalsämnet är givet, det är musik och bilar.

Fördelar och nackdelar mellan olika märken vägs in. De som åker Ford skulle aldrig kunna tänka sig att sitta i en Cheva eller Chrysler.

- Jag äter hellre en burk mask än sätter mig i en Cheva, är en av synpunkterna.

Många av dem som är där har varit med i många år. Åke Lindkvist berättar att han varit där 20 år i rad och det började med att en kille köpte en gammal Ford och saknade körkort. En i gänget hade precis fått körkort och var därmed ovärderlig.

- Folk i allmänhet ser ner på oss raggare och vill absolut inte att deras döttrar ska hamna i våra baksäten, men när det är skolavslutning då bönar och ber Svensson att vi ska köra dottern, säger Åke Lindkvist.

- Då har den gamla kärran förvandlats från raggarbil till entusiastbil och är mycket fint, är det inte konstigt, summerar Lindkvist.

Falugänget Coppermine Cruisers finns på plats med raggarkungen Leif Ågren i kanonform.

- High Leif på kvällen och Ågren morgonen efter är mitt motto.

Han avslöjar vidare att det inte alls är så att det är Enviken som håller rocken vid liv i Dalarna.

- Det är i Falun som vi verkligen håller i gång med rock'n roll.

På lördagseftermiddagen är det inte bara ett synintryck att befinna sig på campingen vid Power Meet. Det är även en påtaglig ljudupplevelse. Musiken dånar från bilarna olika sorters rock'n roll blandas i en enda sörja.

Men det som också börjar bli påtagligt är doftupplevelsen, röken från otaliga grillar blandas med lukten av före detta fyllor, ny fylla, sura tält och annat av obestämd karaktär. Det ligger helt enkelt en unken doft över hela området, men festen fortsätter i oförminskat tempo.

På stan har cruisingen pågått ett bra tag och framåt kvällen börjar publiken samlas för att titta på bilarna och förfasas över de som är överförfriskade.

De som deltar i cruisingen kan delas upp i två grupper, de som har en bil som är i mycket fint skick och bara glider runt och visar upp sig.

Den andra gruppen är de som gjort cruisingen till en festplats. Ju anskrämligare och ju mer utstyrsel, desto bättre. Att reta polisen ingår i spelet. En Dodge Van målad som en av polisens piketbilar glider runt med texten PARTY målad på sidorna.

Ett otal gäng glider runt med minst hälften av passagerarna hängande på sidorna och utanför bilen. Flaket på en pickup är som gjort för att duka upp till fest samtidigt som ekipaget glider runt på stan.

Även om det är mycket fest så går det mesta lugnt och stilla till. Polisen har mest att göra med att dirigera bilar så att det flyter lite stilla och lugnt hela tiden. Hela stan är i stort sett avstängd och cruisingen går en slinga på drygt en mil runt stadskärnan.

En uppskattning är att cirka 100 000 människor samlats efter vägen runt stan för att titta på bilarna. Det var alla sorters människor, gamla och unga. En riktig folkfest har det blivit av det som började som en träff för det mest inbitna bilfantasterna.

SVEN THOMSEN

Mer läsning

Annons